BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Легендарният бургаски боксьор Георги Костадинов навършва 70 години

Легендата на българския бокс – бургазлията Георги Костадинов, навършва 70 години на 16 януари. Той е първият олимпийски шампион на България по бокс, като печели титлата през 1972 година на игрите в Мюнхен. Тогава Костадинов побеждава угандиеца Рвабого в категория до 51 килограма, въпреки че е с травми на двете ръце.

Кметът Димитър Николов отправя поздрав към бургаския олимпиец по повод неговия юбилей.

„Уважаеми господин Костадинов,

Приемете моите най-сърдечни поздравления по повод 70-годишния Ви юбилей. Отправям този поздрав с чувство на респект и огромно уважение, защото Вие сте записал един от най-ярките успехи в спорта, спечелвайки първия златен олимпийски медал в бокса за България от игрите в Мюнхен през 1972 година.

Гордеем се с Вас, защото невероятният Ви спортен дух постигна много победи на националния и световния ринг, благодарение на които светът споменава имената на България и Бургас с уважение.

Нека постигнатите успехи и любовта на многобройните почитатели на спорта Ви дават енергия и оптимизъм. Пожелавам Ви здраве и много радости в живота.“, казва в поздрава си Димитър Николов.

Георги Костадинов започва да се занимава с бокс от ранна възраст, като в периода от 1964 до 1970 година участва активно в първенствата за юноши. Състезава се за „Черноморец“ – Бургас и СК ЦСКА при треньора Васил Костов.

Първият му успех идва, когато е 18-годишен на Международен турнир „Москва“. Четири пъти е носител на Купа „Странджа“. След като завършва ВИФ, работи като треньор в СК „Черноморец“ – Бургас и в Ирак. След завръщането си в Бургас  работи като главен експерт в отдел „Спорт“ в Общината.

Георги Костадинов е почетен гражданин на Бургас. Носител е на орден „Народна република България“ I степен, златен медал „1300 години България“, а през 2012 година е удостоен с орден „Стара планина“.

СНИМКА: www.bgolympic.org

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!