BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Липсата на съдебни заседатели удря сериозно делата в Бургас

За липса на съдебни заседатели в Бургас алармира председателят на Апелативния съд в града Деница Вълкова.

Тя е поискала от шефа на Общинския съвет в града проф. Севдалина Турманова да открие процедура по избор на още хора, които в следващите четири години заедно със съдиите  ще определят присъди. Това стана ясно от докладна записка на Турманова, която ще се разгледа на предстоящата общинска сесия.

В края на миналата година съдиите решиха работа в Окръжния съд да започнат 90 нови заседатели.Общинският съвет в Бургас избра 70, от които 62 положиха клетва.

Ситуацията в Районния съд не е по-различна и там също отчитат спад на заседатели. За миналата година клетва положиха едва 58, от заявените 158.

В писмото си до общинските съветници проф. Турманова пише, че недостигът ще доведе до затруднения при насрочването, разглеждане и решаване на наказателните дела в законовите срокове.

За да се допълни списъкът с новите хора, ОБС-Бургас следва да избере още 28 заседатели за Окръжения съд и 77 за Районния съд в града.

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!