BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Модерен такелажен кабинет оборудват в Морското училище

Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов „Св. Никола“ в Бургас ще се сдобие с модерен такелажен кабинет, съобщи директорката Христина Жабова. Избрано е просторно светло помещение с хранилище към него. То се намира в основната сграда на училището. Ще бъде направен основен ремонт, а кабинетът ще бъде обзаведен и оборудван съвременно.

Ще продължи използването на съществуващи макетни табла с видове възли, приспособления и инструменти за такелажа, които имат и сантиментална стойност, тъй като с тях са се учили на занаят поколения бургаски моряци. Но ще бъдат изработени и нови.

В момента такелажната работилница се намира в занемарена помощна сграда и е на практика неизползваема. В новия кабинет учениците ще могат нагледно да се обучават на видовете корабни въжета, такелажното обзавеждане на кораба – с блокове, скоби /шегели/, коуши, халки и обтегачи, както и да извършват такелажни работи.

Учениците ще правят морски възли и примки, съединяване на въжета и т.н. Те ще научат и командите на български и английски език за натягане и освобождаване на швартови въжета, буксири и проволки, както и заставане и снемане от котва.

След оборудването на такелажен кабинет, следва реновирането на работилници по стругарство, заваряване, шлосерство и боядисване.

Амбицията на Община Бургас е Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов „Св. Никола“ да бъде едно модерно училище с потенциал да се превърне в колеж, а кадрите, обучени в него, да са конкурентни на световния пазар.

През септември 2019 г. гимназията, която беше държавна, бе прехвърлена на Общината, която полага усилия за модернизация на материалната база, за оборудването ѝ със съвременни съоръжения, както и за повишаване качеството на образованието.

Източник и снимки: Община Бургас

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!