BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

МРРБ иска 200 бона за разораните дюни на Смокиня

Обезщетение в
размер на 200 000 лева поиска Министерството на регионалното развитие за
унищожените дюни на къмпинг „Смокиня“. Заведеният от ведомството иск е срещу
собственикът на парцела, върху който днес липсват каквито и да било дюни – Иван
Нончев и багеристът, който на практика изравни със земята природните
забележителности по негова заръка срещу сумата от 1 000 лева  – Манол Пазвантов.

24-годишният Манол Пазвантов се съгласил да изрине дюните с багера си срещу 1 000 лева

Днес, по време на разпоредителното заседание по делото, адвокатът на бизнесмена Станко Кралев обяви, че ще обжалва размера на исканото от МРРБ обезщетение. Според него, в обвинителния акт нямало подробен опис нанесените имуществени вреди, претърпени от министерството, още повече, че имотът всъщност е частна собственост. Преди предявяването на подобен иск следвало да бъдат направени и поне две експертизи, стана ясно от думите на защитника. Адв. Кралев поиска искът на ведомството да бъде отхвърлен.

В крайна сметка
бургаските магистратите не уважиха иска на МРРБ. Мотивът – назначаването на
повече от две експертизи на този етап би забавило процеса значително, а и
министерството може да предяви граждански иск след края му в отделно дело.

Иван Нончев отказа да коментира случая пред журналисти. Защитата му поиска делото да бъде върнато на прокуратурата заради пропуски и ясно формулиране на обвинението. Съдия Катя Господина отхвърли искането с думите: „Обвинителният акт отговаря на изискванията на закона. В него е посочено точно с какви действия подсъдимите са извършили престъпленията, за които са обвинени и какво представлява обекта на престъплението – защитена територия и прилежаща територия и те имат възможност да организират защитата си. Посочването на имуществени вреди обаче по никакъв начин не засяга интересите на подсъдимите, напротив – то е в тяхна полза. Предмет на настоящото дело, е унищожени ли са дюните или не, а не изследване на собствеността им“.

Делото за дюните на Смокиня ще се гледа по реда на особените правила с освобождаване от наказателна отговорност, стана ясно на днешното заседание, което на практика означава, че обвиняемите ще бъдат наказани само с глоба.

The post МРРБ иска 200 бона за разораните дюни на Смокиня appeared first on zonaburgas.bg.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!