BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Най-обемното хранене за деня трябва да е по обяд

Д-р Евелина Иванова е един от водещите бургаски диетолози и медицински консултанти по хранене и диетика. Завършила е висшето си образование в Медицинския университет във Варна, а в сферата на здравеопазването работи от 25 години. Интервю на Gramofona.com с д-р Иванова по поредната важна и актуална тема – как да си помогнем сами при проблеми с наднорменото тегло и как  да се храним здравословно.

Д-р Иванова, винаги сте казвала, че движението е едно от важните неща, за да бъде човек здрав. Какво друго трябва да правим, за да се чувстваме добре?

–  Здравословното хранене и редовната физическа активност помагат да се справим със стреса и неговите последици за организма. Стресът в ежедневието при някои хора води до преяждане или липса на апетит, което е отклонение в хранителното поведение. Стресът води още до умора, депресии, липса на желание за допълнителен вид активност, както и социална изолация.

Как да преборим най-лесно стреса?

–  Полезните съвети срещу стреса са много, а един от най-важните е достатъчното количество качествен сън. Един средностатистически зрял човек се нуждае от 7-8 часа сън на нощ. Идва ред на здравословното хранене и ежедневната активност. Тя се изразява в правене на 10 000 и повече крачки на ден.

Важно е да правим медитативни и дихателни практики, които да бъдат съчетани с мускулна релаксация. Разходките на открито и прекарването на свободно време в компания също борят ефикасно стреса.

Мога да ви препоръчам и да се заемете с ново хоби или всяка дейност, която да „разпалва” интереса ви. Не пропускайте редовните кратки почивки, като ги разпределите през целия ден. Обичайте себе си, ближния, близките. Бъдете в хармония със себе си и заобикалящия ни свят.

Д-р Иванова, с какво, кога и как да се храним?

За да оптимизираме здравето си на база балансиран живот в хармония с природата ни има няколко фактора, които са от значение за здравословната диета:

  • Лека вечеря от лесни за храносмилане храни;
  • най-обемното хранене за деня да е на обяд с разнообразие от топли, готвени храни;
  • прием на вода /с джинджифил и лимон/ или билкови чайове през целия ден;
  • избягване на храни, които са силно преработени, опаковани или консервирани;
  • движение, движение, движение
  • използване на сезонни, пресни, качествени продукти. Още Хипократ е казал: „Нека природата бъде нашето лекарство!“ и „Медицината е изкуство да се подражава на лечебното въздействие на природата!“
  • поддържането на здравословно тегло може да включва поведенчески, психологически, медицински компоненти или комбинация от тях според индивидуалните нужди.

Ако искате лична консултация за правилно и здравословно хранене, може да я направите в кабинета на д-р Евелина Иванова „Активни и здрави”, който се намира в ДКЦ 2, к-т 110, гр. Бургас, бул. „Демокрация” 94. За запазване на час при специалиста: 0887 313 849.

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!