BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Носят сняг с хеликоптери в Пиринеите

Тази седмица температурите в Пиринеите са над 10 градуса, а ски пистите, които трябва да радват любителите на зимните спортове, останаха голи. Сняг няма. Курорти като Le Mourtis затвориха посредата на сезона, но други решават да не се откажат. За да спаси сезона си, френският курорт  Luchon-Superbagnères поръчва 50 тона сняг.

И така, в Пиринеите се провежда „странна“ спешна операция. Хеликоптери взимат сняг от по-високите части на планината и го стоварват по пистите за начинаещи и деца в Luchon-Superbagnère. В продължение на два часа машините пренасят 50 тона сняг.

По думите на кмета на града, средствата, които са вложени в операцията, ще се възвърнат многократно, тъй като сезонът няма да бъде загубен.

„Всичко това ще ни струва между 5000 и 6000 евро, но го правим знаейки, че инвестицията ще се върне десетократно“, казва той в свое изявление, цитирано от The Guardian.

Ако пистите затворят, това ще коства работата на 80 души – операторите на лифта, учителите по ски, продавачите в магазини за екипировка под наем и работещите в ресторанти.

„Няма да успеем да покрием цялата писта със сняг, но без тази малка операция, трябваше да  я затворим цялата и то по време на празниците, когато имаме най-много посещения от начинаещи и деца, които искат да се научат да карат ски“, добавя кмета и обяснява, че е наясно, че операцията не е много екологична, но и няма да се повтори.

„Няма да правим това отново. Този път нямахме избор“, казва той. Разбира се, опитът на френският курорт да спаси сезона си разгневи еколозите. Според тях, вместо да се адаптираме към климатичните промени, ние допринасяме двойно за тях.

Но от Luchon-Superbagnères защитават решението си – периодът от февруари до март е познат като „зимните ски ваканции“ във Франция. Това е най-доброто време в годината да се посетят планинските курорти на страната.  Именно в този период Luchon-Superbagnères печели 60% от приходите си за годината, ала мекото време доведе до затварянето на 22 от пистите, а едва 6 останаха отворени.

За първи път в Пиринеите се използва хеликоптер, който да пренесе сняг от по-високата част на планината към по-ниската, но операцията не е единствена по рода си. Подобни мерки от дълги години се взимат в Алпите.

Източник: Днес.бг

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!