BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Осветиха паметник на Божидар Димитров в карнобатското село Искра

Паметник на историка проф. Божидар Димитров се издига в карнобатското село Искра, съобщи БНР-Бургас. Паметникът е открит и осветен вчера, 24 май, когато е храмовият празник на местната църква. Точно преди две години светата обител беше възстановена от строителния предприемач Турхут Исмаил. Това се случи и със съдействието на проф. Димитров, който подари икона на Хан Тервел и частица от Светия кръст за храма.

Историкът вече не е между живите, но Турхут иска да съхрани паметта за него. Той направи и невъзможното за нашето село, споделя Исмаил:

„Това е нещо като знак на уважение за това, което той направи. Второ – това не е само паметник на Божидар Димитров. Това е паметник да се помни неговият начин на мислене, неговият начин на поведение. Той имаше уникалното качество да повдига духа на българския народ. И сега, с този паметник, споменът за него, в тези трудни времена, съм сигурен, че ще повдигне доста сериозно духа на българския народ“, казва Турхут и посочва, че това няма да е единственият паметник.

Вторият е планиран да е в музея в Созопол:

„Мисля, че за празника на града, за Света Марина. А живот и здраве ще има и трети, но това вече, когато получа разрешение от македонските власти – във военното гробище в Ново село, където е пръснат и половината от неговия прах“, казва Исмаил.

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!