BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Отбелязваме Международния ден на детската книга

+

Датата на не е избрана случайно: 2 април е рожденият ден на големия датски разказвач Ханс Кристиан Андерсен (1805-1875). Празникът за първи път се отбелязва през 1967 г. Тази инициатива принадлежи на Международния съвет за детски книги (IBBY-International Board за книги за млади хора). Така основателите на празника решили да подчертаят важната роля на детската книжка във възпитанието и интелектуалното развитие на младите читатели.

Детската литература се е появила сравнително скоро. До средата на XVII век. децата четат почти същото като техните родители. Например, през XVII век. Басните на Езоп привличали децата. През 1658 г. чешкият учител Й.А. Коменски публикува първата книга със снимки за деца „Светът на чувствените неща в картините“. Но в общи линии кръгът на четенето на децата се свеждало до Библията.

През XVIII век децата четели от „възрастните“ романи на „Робинзон Крузо“ от Д. Дефо и „Пътешествията на Гъливер“ на Дж. Суифт. Популярни бяли колекциите от ориенталски приказки, например „Забавни арабски нощи“, включващи Аладдин, Али Баба и Четиридесетте крадци и Седемте пътувания на моряка Синбад. През XIX век. децата обичват приказките на Й. и В. Грим.

Ханс Кристиан Андерсен допринася за създаването на детска книга. Биографията на Андерсен също прилича на приказка. Той е роден в семейството на обущар и в ранно детство става чирак във фабриката. На четиринадесет години Андерсен заминал за Копенхаген и решил да стане студент-танцьор в кралския балет, след което започнал да композира за сцената и да печата поезия в списания. Но той става известен в целия свят благодарение на своите приказки. През 1833 г. той получава Кралска стипендия за приноса си към литературата. В памет на големия разказвач в родината на Андерсен, в Копенхаген е инсталирана статуя на героинята от приказката му „Малката русалка, станала символ на града“.

В Русия много внимание бе отделено и на създаването на детска литература. Известно е, че още през XVII век. Йеромонах Савватий написа единадесет стихотворения специално за деца. По-късно детските книги са създадени от учителя на принцовете Алексей и Федор, писар на московската печатница Карион Истомин. През XVIII – XIX век. С. Аксаков, А. Шишков, А. Погорелски и други писаха за деца. И в началото на XIX век. се появяват първите детски списания. Така възрастните постепенно осъзнаха, че децата се нуждаят от книги, написани специално за тях.

Традиции за честването на Международния ден на детската книга

Всяка година една от националните секции на IBBY спонсорира този прекрасен празник. По традиция този раздел кани популярен писател да напише Послание до децата на света и известен художник да създаде оригинален плакат за Международния ден на детската книга.

В Деня на детската книга на всеки две години детските писатели и художници получават награда – Международната награда на Големия разказвач със златен медал – най-престижната международна награда, която често се нарича „Малката Нобелова награда“. Златният медал с профила на великия разказвач се присъжда на лауреатите на следващия конгрес на Международния съвет за детската книга.

Международният съвет за детската книга има още една награда – Почетна грамота за отделни книги за деца, за тяхната илюстрация и най-добрите преводи на света.

Обикновено този ден в много страни е посветен на Седмицата на детските и младежки книги. Те провеждат конкурси, изложби, конференции и фестивали, посветени на най-добрите книги на света. Програмите са ярки, забавни, запомнящи се. И навсякъде, във всички страни и народи, Андерсен се счита за крал на празника.

Източник: vashechudo.ru

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!