BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Отново е сезонът на „златната треска“ за бяла мида по морето

След края на туристическия сезон манията по бялата пясъчна мида, известна у нас най-вече най-вече заради черупките си, богати на седеф, обикновено се превръща в основно занимание на част от рибарите, решили да спечелят сериозни суми с няколко удара. Първият случай вече е регистриран.

Инспектор от сектор РК Бургас извършил рутинна проверка на плажната ивица на Ахтопол. Той забелязал лице, което поставя бял чувал в лек автомобил, паркиран в непосредствена близост до плажа.

Със съмнение за превоз на незаконен улов, инспекторът потърсил съдействие на служители на Гранична полиция и тръгнал към евентуалния нарушител.

Съвместната проверка установила, че лицето превозвало 30.5 кг бяла пясъчна мида. На нарушителя е съставен акт, а уловът е върнат обратно във водата.

Българското законодателство не забранява улова на бяла пясъчна мида, но е строго забранено тя да се лови с дънни тралове и драгиране. За легален добив е признат само и единствено мануалният метод. На практика обаче с голи ръце за цял ден не може да се съберат повече от 3-4 килограма. Уловът на екземпляри с размер под 2 см е строго забранен. Това е размерът, над който мекотелите вече са изпълнили възпроизводителния си цикъл. Животът им трае 3 години, размножават се на втората.

Според запознати рибарите измислят всевъзможни иновации и уреди за тралене на дъното, така че с едно загребване да се събират колкото може повече мекотели. И голямата беда е точно в това. Драгите им буквално разравят пясъчното дъно на десетина и повече сантиметра. Така се унищожават до голяма степен живеещите на тази дълбочина – скариди, раци, хайвер на рибите, миди. Подобни иновации са строго забранени от закона и се наказват със солени глоби. Глобите за улов с дънни тралове и драги са от 4000 до 6000 лв, а за фирмите – от 5 до 10 бона.

Въпреки солените санкции бизнесът с бяла мида процъфтя заради печалбите. Най-спряганите цифри са до 25 евро на килограм в Турция, от 30 до 40 евро в Гърция. Още по-скъпо е в Италия и Испания, където се заплащат до 60 евро на килограм. Затова нелегалните търговци изкупуват всичко наред, без значение от размера, и изнасят в чужбина направо в чували от захар.

Затова и „настъплението“ е вече с лодки откъм морето в малки заливчета главно по южната част на Българското Черноморие, които са трудно достъпни откъм сушата. Тук при средно добър улов една лодка вади дневно по 200-300 кг бяла мида. Трали се и на ход, и при пусната котва, когато съдовете са по-малки, а двигателите – с по-малка мощност.

Материалът Отново е сезонът на „златната треска“ за бяла мида по морето е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!