BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Пилотите на British Airways започнаха безпрецедентна стачка

Пилотите на британския превозвач British Airways започнаха в полунощ /местно време/ 48-часова стачка с искания за увеличаване на възнагражденията и подобряване на условията на труд, съобщи Ройтерс.

Заради стачката, която може да стане най-голямата в историята на компанията, British Airways беше принудена да отмени 1500 полета. Най-малко 280 хиляди пътници ще бъдат засегнати, съобщава в. „Дейли телеграф“.

В хода на досегашните преговори синдикатът на пилотите БАЛПА (BALPA) отхвърли предложението на авиокомпанията за вдигане на заплатите с 11,5 процента за три години. Синдикатът настоява, че това е недостатъчно, защото финансовите показатели на компанията сега й позволяват да направи на пилотите по-добро предложение.

British Airways от своя страна заяви, че стачните действия са неоправдани, защото предложението й за вдигане на заплатите е „достойно“.

Хиляди пасажери бяха принудени да търсят алтернативни варианти на пътуванията си, аавиокомпанията беше подложена на критики за начина си за комуникация с пътниците преди стачката, отбелязва Ройтерс.

 „Тази стачка ще струва на компанията много повече, отколкото инвестициите, необходими за уреждане на този спор“, заяви генералният секретар на БАЛПА Брайън Стрътън в навечерието на стачката.

„Време е да се върнем на масата за преговорите и заедно да стигнем до сериозна оферта, която ще сложи край на този спор“, добави той. Говорител на британския премиер Борис Джонсън призова и двете страни да прекратят спора.

Командирите на полети на British Airways сега получават средно 167 хиляди паунда /205 хиляди долара/ годишно. Средната годишна заплата на вторите пилоти възлиза на 70 хиляди паунда /86 хиляди долара/, отбелязва ТАСС.

Източник: Дарик

Снимка: BBC

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!