BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Предвидимост или оранжев код в политиката?

Защо политиците не обичат  философите?

Д-р Георги Чалдъков

       В „Перуанският евреин, който стана индианец”, Марио Варгас Льоса разказва за Саул, наричали го „Маската”, – негов състудент от Университета „Сан Маркос” в Лима:  „Саул имаше огромно родилно петно, на цвят от тъмномораво до червено, разпростряло се върху цялата дясна половина на лицето му, но едновременно с това имаше приятен и изключително добродушен нрав…. Пияният се наливаше на бара. Щом ни видя, той се заклатушка срещу нас и се изтъпани пред Саул с ръце на кръста.

– Ега ти изрода! От коя зоологическа градина си избягал бе?
– Ами от коя ще е, братче, от онази в Баранко, друга си нямаме – отговори Маската. Ако изтичаш, ще завариш клетката ми още отворена.

– Тук няма да влизаш, чудовище. С това лице не трябва да ходиш по улиците, да не плашиш хората.

– Нямам друго, какво да правя – усмихна му се Саул. Пусни ни да минем и не ставай досаден.

     Тогава вече изгубих търпение. Хванах пияницата за реверите и започнах да го налагам. Очертаваше се началото на меле, притекоха се хора, настана блъсканица. Ние с Маската трябваше да се измъкнем….
     На следващия ден получих от Саул подарък с кратка бележка: „Най-важното за индианците било самообладанието, братче. Изблиците на страст трябва да се сдържат, защото съществува съдбоносно съответствие между духа на човека и този на Природата и всяко бурно сътресение у човека води до гибел и в Природата. Избухването на някой човек може да стане причина да се покачи нивото на реката, а заради убийство, селото може да изгори от светкавица. Може би злополуката на булевард „Арекипа” тази сутрин е последица на вчерашния ти юмрук в лицето на пияницата.”

     Напомня на “ефекта на пеперудата”, описан в лекцията на професора по метеорология Едуард Лоренц, озаглавена “Предвидимост: Може ли размахването на крилата на пеперуда в Бразилия да предизвика торнадо в Тексас?” (Predictability: Does the flap of a butterflys wings in Brazil set off a tornado in Texas?), изнесена на 29 декември 1972 г. във Вашингтон на 139-та конференция на Американската асоциация за напредък на науката.

      Като метафора пеперудата присъства и в „Звук на гръмотевица“ (A Sound of Thunder) на Рей Брeдбъри, публикуван през 1952 г. Там, „попадайки в калта, светеща в зелено и златно и черно, беше eдна пеперуда, много красива и много мъртва – и това промени резултатите на президентските избори.”

       Пеперуди може би  има и в нашето: “Денят се познава от сутринта.” Но не и в начина на мислене и действие на герб-овите, червените, дугановите и „царските“ политици. Те нямат предвидимост за събития, които предстоят – например, сещат се за профилактика и реформи, когато бедствията са нанесли тежки щети на здравето, образованието, науката  и на къщите, дворовете и стопанствата на хората. Защото, вниманието им е насочено в надпревара за власт-и-пари.

         А пеперудата на Лоренц и самообладанието на Маската ни учат, че крайният резултат на дадено събитие зависи от “малки необходими промени” (minimum necessary changes)  в началото. Малки или големи, промени се постигат с дългосрочни стратегии за предвидимост на тревожни събития – привилегия на мъдростта, непресъща и на новите кандидати за власт-и-пари: отровните, изправените и „има такива“ политици. Те, както и преялите с власт герб-ови, червени, дуганови и „царски“ политици, не знаят, че „съществува съдбоносно съответствие между действията им и тези на Народа и, че всяко вдигане на юмрук от политик води до гибел в Народа. Избухването на някой политик може да стане причина да се покачи нивото на реките и да предизвика потоп в градове и села. Може би злополуките у Народа са последица от вдигнатия юмрук на президента“ –  научих това от Маската.

          А от Фьодор Михайлович Достоевски – „Да имаш предчувствие за бъдещето“, написано в „Дневник на писателя“. Тогава настоящето може да е по-хубаво за Народа. И хората да са предпазени при екстремни ситуации – демографска катастрофа, вирусни пандемии, наводнения, снеговалежи, мръсен въздух…  Няма да има нужда от кризисни, оперативни и други НОЩ-ни и дневни щабове. И пресконференции, на които премиерът се появява с гръм-и-трясък. И още, времето няма да протестира като сега – силно се влоши през последните 4-5 дни и Националният институт по метеорология и хидрология обяви „Оранжев  код“ в много области на страната.

        И индекс за качество на въздуха (Air Quality Index AQI) се отбелязва в цветове и кодове, при което „Лилав код“ е „много нездравословен“  въздух (вижте Таблицата) – София, например, е на трето мяство в света по замърсеност на въздуха.  

        Така заглавието на това есе може да е „Лилав код в политиката”. Или „Лилав код в душата“ – нали, Сократ е казал „Човек е душа, която си служи с тялото“. Но политиците не обичат  философите – политиците са тела без души.

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!