BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Предколедна фоторазходка из Брюксел

Брюксел – столицата на Белгия и на Обединена Европа. Град много популярен от новините, но като че ли малко познат. Човек на Gramofona.com го посети дни преди Коледа и сега с удоволствие споделя своите впечатления с читателите на сайта. На принципа, че една снимка може да разкаже повече неща от 1000 думи, избрахме да направим една предколедна фоторазходка, придружена с малък пояснителен текст.

Не можем да не започнем с може би най-популярната забележителност на Брюксел – централния площад Гран Плас. Ограден от готически и барокови фасади, той е част от Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Тук се намира сградата на местната община. Тя е построена на няколко етапа между 1401 и 1455 г. в югозападния край на площада. В момента е в процес на ремонт.

Всъщност ремонти текат навсякъде. Огромни кранове се виждат да стърчат из целия град, много от старите сгради са оградени със скелета. На върха блестят непокътнати единствено позлатените куполи.

Архитектурата на Брюксел представлява съчетание от новопостроени сгради и такива, които са паметници на културата.

Тук се намира и стара катедрала, която много ноподобява парижката Нотр Дам. Според местните брюкселската дори е по-хубава.

Ето го символа на Брюксел – Манекен Пис, или както си го знаем – Пикащото момченце. Бронзовата статуя на голото момченце, пикаещо във фонтана под него, се намира в непосредствена близост до централния площад Гран Плас.

Всъщност голо е твърде условно казано, защото местните имат традиция да го обличат в различни униформи. В случая то е пременено с екип на огнеборец с каска на главата. Поводът е празник на местните пожарникари.

Манекена Пис присъства навсякъде в белгийската столица в различни размери и от различен материал, включително от шоколад.

В непосредствена близост се намира улица, откъдето преминава колоездачната обиколка Тур дьо Франс. Поводът вероятно е сградата с разноцветни велосипеди, които сякаш се движат по нейните стени. Местните казват, че това здание е построено преди появата на колоездачното състезание и не то е поводът за интересната инсталация.

По улиците на Брюксел има множество заведения, предлагащи белгийска бира и хубаво кафе.

А коя е тази сграда – вероятно всеки ще се досети. На двете стени отстрани на централния вход е изписано „Европейски парламент“ на всички езици на страните – членки на ЕС. Интересното за нас е, че българският надпис е най-отгоре вляво и поради тази причина е най-забележим.

В централната част на сградата вътре е оформено високо празно пространство, като етажите се изкачват по извити стълби, а между тях има арт инсталация от метал.

В партерната част се намират магазинчета за сувенири и книжарница, в която може да се намерят актуални броеве на вестници от цял свят и световноизвестни списания.

Заседателната зала на ЕП.

Европарламентът е красив и отвън през нощта, когато е осветен в различни цветове.

Красива градина се намира в центъра на Брюксел.

Не всяка гледка в белгийската столица е красива. По улиците често се виждат бездомници, заели място до някоя стена, увити с одеяла заради декемврийския студ.

Това е мястото на може би най-елитните и скъпарски магазини в града.

Търговец нарежда бижута на витрината на магазин. Часовниците вдясно от него са на цени от 13 600 до 33 200 евро.

Магазин за брюкселски дантели.

Всъщност всеки втори магазин е за шоколад. Бонбони, трюфели, фигури на сгради, хора и животни, направени от кафявата сладост, буквално заливат централната част на града.

Този магазин не е по джоба на всеки – по 7-8000 евро струва всяка една чанта.

Велоалея в Брюксел. Тя е оформена в широко платно, отделно от лентите за автомобили и от пешеходните зони. Велоалея върху тротоар не може да се види.

Коледният базар в Брюксел. Къщички, подобни на тези на „Тройката“ в Бургас, привличат с греяно вино, бира и вкусотии туристите. Между тях има красиви празнични украси.

Дама полицай регулира движението на превозни средства и пешеходци по уличка, преминаваща през площад край коледния базар.

Просеща жена решава кръстословица, докато седи в инвалидна количка. До нея муцуна подава куче, увито в одеяло. Бедняци с четириноги са много срещана гледка в Брюксел. Причината е, че те се регистрират като водачи на кучета и по този начин избягват да бъдат санкционирани и гонени от улиците.

Една от най-големите атракции е инсталация от лампички, светещи в разноцветна светлина на фона на музика. Хиляди туристи се снимат между тях.

Започнахме и ще завършим този фоторазказ с Гран Плас. Сградите на площата са изключително красиви, осветени през нощта.

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!