BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Първата Задушница за годината в памет на мъртвите

Днес е първата Задушница за годината, която е винаги преди Неделя месопустна (Месни заговезни). В съботния ден срещу Неделя месопустна (Месни заговезни) всички българи извършват помен в памет на мъртвите. Или, както името „Задушница“ показва, това е ден за възпоменаване на душите на починалите. 

За помена се приготвя „коливо“ – варено, подсладено жито. Българската традиция включва и хляб, и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки. Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Обикновено на гроба свещениците извършват парастас, защото е по-кратък от панихидата, която е по-пространният молебен за упокоение на душите и включва повече молитви, както и четения от Евангелие и апостолски текст.

Задушниците винаги са в събота, защото в седмичния празничен цикъл църквата е определила съботата за ден на покойните. На тези дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за „Бог да прости мъртвите души“.

Виното е символ на кръвта на Исус Христос. Паленето на свещи символизира горещата вяра, а пламъчетата напомнят за безсмъртието на душите на покойниците. Тамянът означава чистата молитва, а цветята – добродетелите на починалия.

На Месни заговезни, в неделя, с Евангелско четене се припомня картината на Страшния съд. Месни заговезни е важен празник с подвижна дата, който се празнува винаги в неделя, осем седмици преди Великден. На този ден за последен път преди началото на Великия пост е позволено да се яде месо.

Задушниците през годината са три – Голяма Задушница, Черешова Задушница (тази година 6 юни) и Архангелова задушница (тази година 7 ноември).

Източник: Дарик

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!