BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Рекорден брой музейни експерти споделят „Добри практики“ в Бургас

Рекорден брой от 160 експерти от всички музеи и галерии в страната си дадоха среща в КЦ „Морско казино“ по повод Националната инициатива „Добри практики“ на Министерство на културата.

„Добре дошли в Бургас! Аз искам пред всички вас да изразя задоволството на Община Бургас от работата ни с целия екип на Регионалния музей, защото смятам, че е важно да се подчертава взаимовръзката между местните власти и хората, които сте приели опазването и популяризирането на културното наследство, не само като работа, а като мисия. Културното наследство е на всички, и е важно да го представим по-най-добрия начин, като преди това го съхраним, консервираме, реставрираме. “ ,каза в приветствието си зам.-кметът по култура и образование Йорданка Ананиева.

Националната среща „Добри практики“ ще продължи в три дни.

За централна тема на форума са избрани съвременните форми за представяне и популяризиране на културното наследство както и оформлението на музейните експозиции. По време на срещите ще бъдат представени добри практики по тематиката с обучения и пленарни доклади. Всички изнесени лекции и доклади ще бъдат издадени в сборник и достъпни на хартиен носител и достъпни в дигитален вариант.

Предвидени са два пленарни дни с три сесии по подтеми: „Съвременни технологии за постоянните експозиции“, „Мобилни изложби – концепция за цялостен продукт“ и „Художествени решения за музейната експозиция“. Всички изнесени лекции и доклади ще бъдат издадени в сборник и достъпни на хартиен носител и достъпни в дигитален вариант.

Провеждането на националните срещи в сферата на музейното дело е доказала се във времето работеща форма за комуникация и размяна на опит, за споделяне и обсъждане на актуални въпроси, свързани с опазването и социализацията на културното наследство и дейността на музеите.

Материалът Рекорден брой музейни експерти споделят „Добри практики“ в Бургас е публикуван за пръв път на bМТ- Бургаска младежка телевизия.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!