BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Розово фламинго от Испания гостува в атанасовско езеро

Фламингото е емблематична птица, позната на всички, която привлича с дългите си крака, нежно-розовото си оперение, почти комично дългата си S-образна шия и изящен полет. В последната година броят на фламингото в Атанасовско езеро счупи всички рекорди и в момента има над 1200 птици в северната и южната част на лагуната.

Но откъде всъщност идва розовото фламинго при нас? Най-сигурна информация ни дават опръстенените птици, и въпреки, че досега малко такива са установени тук, данните показват присъствие на птици от Турция и Франция, а последната, която е наблюдавана есента идва чак от Испания.

Ето какво може да се каже за тази птица. Първи птицата с пръстен наблюдава Владимир Младенов (БДЗП) на 8 септември 2020, а д-р Петър Янков (БДЗП) я наблюдава по време на мониторинга по LIFE проект „Лагуната на живота“ повторно на 15 ноември в същия басейн. БФБ изпрати информацията от пръстена X|ZHZ/ P08801 до Българската орнитологична централа – отговорната институция за нашата страна по механизма за обмен на информация от опръстенени видове птици. Всяка държава съхранява в подобна структура данните с опръстенените птици и когато се намери пръстен се изпраща запитване към органа в съответната страна, който споделя наличната информация и това помага да се научи повече за движението и поведението на пернатите обитатели на планетата.

Така наскоро получихме чаканата информация, че това розово фламинго е опръстенено на 4-ти август 2019 г. като новоизлюпен екземпляр, жизнено и в добро здраве. Вероятно това му е помогнало да прелети цели 2231 км (по права линия) от Пунта дела Баня, Испания до Атанасовско езеро, България.

Можем само да предполагаме какъв е бил пътя на това фламинго до Атанасовско езеро, защото няма информация къде междинно е спирано и наблюдавано. Дали е прелетяло през големите влажни зони по крайбрежието на Франция (Камарг), Италия, а след това над Албания и Сърбия? Или е пресякло Средиземно море над Сардиния и Корсика? А може да е избрало да прелети над Африка, Егейските острови, Гърция и Турция. Такава информация може да даде сателитното проследяване – сравнително нов и много по-информативен метод от опръстеняването, но засега тази практика при розовото фламинго не е много разпространена. 

Птицата е излюпена и опръстенена в Пунта дела Баня, Терагона, Каталуния. Точното място са Солниците Тринидад (http://www.infosa.com/en#.X_V9odgzZPY) – малки занаятчийски солници в Делата на р. Ебро, с площ 1000 ха. В тях се добива висококачествена морска сол още от XIV век. И въпреки че са почти два пъти по-малки по площ от Атанасовско езеро в тях се добива два пъти повече сол, отколкото при нас. Това се дължи както на по-топлият и сух климат на каталунското крайбрежие, така и на по-високата соленост на Средиземно море. Съдейки по сателитните снимки птицата е опръстенена в басейн с подобни характеристики и място в технологичния цикъл, както басейнът, в който е наблюдавана в Атанасовско езеро. Това са изпарителни басейни със соленост от 40 до 60 ‰ – едни от най-представителните и богати на биоразнообразие части на крайбрежните лагуни. 

Делтата на р. Ебро (втората по дължина река в Испания) са обширни разливи с богато биоразнообразие и голямо производство на сол и ориз на Средиземноморското крайбрежие на Каталуния. Цялата територия е важно Рамсарско място и има няколко Натура 2000 зони, включително морска акватория. Тук е разположен един от най-красивите природни паркове в Испания – Делтата на р. Ебро (https://www.ebre.com/inici.php?id=ca&seccio=delta), съчетаващ уникални крайбрежни, морски и сладководни местообитания и дом на стотици видове птици. Реката образува дълги и обширни пясъчни коси, които са предпочитани диви плажове.

Няма сигурни данни какво е накарало това фламинго да измине огромното разстояние между Испания и България, но със сигурност в Атанасовско езеро то намира условията, които са му нужни – храна, спокойствие и сигурни места. А дали розовото фламинго ще увеличава числеността си, ще остане тук задълго или ще загнезди – предстои да разберем. 

The post Розово фламинго от Испания гостува в атанасовско езеро appeared first on zonaburgas.bg.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!