BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Св. Никола заключва морето, гости гощава. Честит празник, бургазлии!

Днес е Никулден, а православната църква почита Свети Николай. В православната вяра на българите светецът Николай Мирликийски (Свети Никола), чието име означава „Побеждаващ“, се почита като патрон на рибарите. Според народнохристиянския мит за подялбата на света между шестима светци – братя, нему се паднали моретата, реките, езерата.

Той е господар на целия подводен свят – рибите и водните демони. Народните представи за „мокрия Свети Никола“ или „рибния светец“ са разнообразни.

Той се осмисля като крилат момък с необикновена физическа сила. Лети със златните си крила над морета и океани и влиза в люти битки с водните демони. В други случаи е наричан стари, зимни Св. Никола и е описван като беловлас и белобрад старец. Християнската иконография го изобразява също като възрастен мъж.

Разказва се, че спасявал кораби и моряци, заради което е получил властта си над моретата, теченията и морските урагани.

Според легендата, по време на пътуването му до Божи гроб, силна буря застига кораба и убива един от моряците. С кротка и искрена молитва към Бога Свети Николай успокоил морето и възкресил убития моряк. Друго предание раказва, че Свети Николай спасил една пробита лодка от потъване като запушил дупката с шаран.

Поверието казва, че когато се прави нова лодка, в нея трябва да се вгради икона на Св.Николай.

Вярва се, че тя пази лодката от бурите и ветровете. С иконата на светеца жените на рибарите излизали по време на морска буря на брега и я потапяли до три пъти във водата като заклинание да се върнат мъжете им живи и здрави. В миналото и рибарите не излизали в морето без молитва пред иконата на Св.Николай за неговото застъпничество.

Поради тази причина лодките и корабите не плуват в открито море на този ден, а и също с него се закрива есенно-зимния риболов и по този случай моряците, рибарите и семействата им правят голямо угощение с рибни ястия.

Задължителен елемент в обредността през този ден е приготвянето на риба, чието тяло е покрито с люспи.

Поверия

В народната представа Свети Никола носи първият сняг – разтърсва дългата си бяла брада и от нея се изсипват първите снежинки.

Ако на Никулден се появи скреж, това е добре за зърнените култури. Известна е поговорката: „Днес му е денят, утре му е снегът“. На Никулден се правят предсказания за времето и бъдещата реколта. Свети Никола се смята покровител на семейството и рода, пазител на дома, имота и стоката.

Св. Никола – кой е той

Самият Свети Николай е роден в Мала Азия, провинция Ликия (днешна Турция) през 280 г. и умира през 325 г. След праведен монашески живот, той бил избран за архиепископ на град Мир. Също присъствал и на Първия Вселенски Събор. Когато бил млад, наследил голямо богатство от баща си, което раздава на бедните. Това и вдъхновява днешната Коледа и раздаването на подаръци, а самият Николай е и първообраза на Дядо Коледа. Всякакви легенди за добрите му дела се носят из времето.

Преди да го канонизират за светец той бил лихвар, който помагал на бедни и безпарични, като раздавал богатството си.

Но гледал тези, на които правел благодеяния, да не разберат откъде идват те.

Преданието казва, че свети Никола незабелязано подхвърлил три кесии със злато в дома на обеднял търговец, за да може да омъжи трите си дъщери и да ги спаси от безчестие.

За свой патрон го почитат рибари, търговци, кираджии, воденичари, ловджии. Според легендата свети Никола, освен покровител на рибарите и мореплавателите, е покровител и на банкерите.

Днес имен ден празнуват всички, които носят красивите имена Николай, Никол, Никола, Николина, Николинка, Николета, Ненка, Нина, Нинка, Кольо, Нико и Ница.

Материалът Св. Никола заключва морето, гости гощава. Честит празник, бургазлии! е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!