BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Сенем Гюзел: Турция воюва директно с ИДИЛ, а не с мирните сирийци

Операцията на Турция в Сирия цели да се гарантира сигурността по границата на страната ни и да се осигури възможност за връщането на сирийските бежанци в родината им. Ние не искаме да се създаде терористична държава до нашата граница и именно това е целта на операцията, която се провежда в момента.

Това коментира пред журналисти в Бургас новият генерален консул на република Турция в Бургас Сенем Гюзел. Дипломатът е от месец в града ни, а при първата си опознавателна среща с медиите коментира и военната операция, която страната й провежда в момента.

„Турция воюва директно с ИДИЛ, а не със сирийските граждани. Операцията е насочена срещу ПКК и нейните продължения в Сирия – Партия „Демократичен съюз“ и Силите за народна защита. Това е организация, която през последните години осъществява нападения в Турция, а и срещу мирни сирийски граждани. Те променят демографската карта в региона“, допълни Сенем Гюзел.

В момента операцията е спряна за 120 часа. Временното примирие е постигнато след среща между турския президент Реджеп Ердоган и вицепрезидента на САЩ Майк Пенс.

„Целта е терористите да са изтеглят от зоната заедно с оръжията си. Ние искаме на изток от река Ефрат до границата с Ирак да има зона без тероризъм“, допълни още генералният консул.

Сенем Гюзел уточни, че Турция и България работят в тясно сътрудничество, а целта е да се намали бежанския поток към Европа и България. По последни данни в Турция в момента има 4 млн. бежанци.

 

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!