BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Стартират безплатни курсове по програмиране и дигитални науки в 5 бургаски училища

От началото на 2019/2020 учебна година Училищна Телерик Академия със съдействието на Община Бургас организира безплатни курсове по програмиране и дигитални науки в пет училища в  Бургас.

Училищна Телерик Академия е национална образователна програма на Фондация „Телерик Академия“, която подготвя учениците от 1 до 12 клас за дигиталното бъдеще.

Целта на безплатно образование по дигитални технологии и програмиране на деца и младежи от  Бургас е да запали любопитството им към ученето и технологиите, да им помогне да  усвоят нови умения и да ги превърне от консуматори на технологиите в техни създатели.

Докато езикът на бизнеса е английският, иновациите се пишат с код. Подобно на говоримите езици, езиците за програмиране се усвояват много по-естествено, когато децата растат с тях. Само след 4 години 95% от всички професии ще изискват дигитални умения. Затова програмите на  Училищна Телерик Академия подготвят децата за професиите на бъдещето, като развиват техните дигитални умения и грамотност, засилват интереса им към ученето и изграждат интелигентно и находчиво поколение.

На територията на Община Бургас ще бъдат осъществени следните обучителни програми:

В ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията“ ще бъде проведен обучителен курс в направление 5-7 клас по обучителна програма „Разработка на игри“.

В ОУ „Св. Климент Охридски“ ще се проведе обучителен курс в направление 4-7 клас по програма „Дигитални науки“.

В СУ „Константин Петканов“ ще се проведе обучителен курс в направление 8-12 клас по програма „Дигитални науки“.

В СУ „Епископ Константин Преславски“ ще се проведе обучителен курс в направление 4-7 клас по програма „Дигитални науки“.

В Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника ще се проведе обучителен курс по програма „Разработка на игри“.

Всяка обучителна програма ще бъде с продължителност 100 учебни часа и ще се провежда от преподаватели от  бургаски училища, които са преминали обучителни курсове в  Училищна Телерик Академия.

Програмата „Дигитални науки (Digital Science)“ помага на ученика да опознава професиите на бъдещето и как да се реализира в тях, научава какво стои зад най-новите технологии и как да учи по-бързо и ефективно, пише първите си редове код и да разбере дали програмирането е за него. „Дигитални науки“ е програма на Училищна Телерик Академия, насочена към ученици в две възрастови групи – 4-7 клас и 8-12 клас, които искат да разберат какво стои зад дигиталните технологии и как могат да ги управляват.

Обучението засяга едни от най-горещите теми в света на технологиите, като същевременно надгражда съществуващите образователни програми, насочени към информационни технологии, програмиране и комуникации.

Сред темите в програмата са роботика, изкуствен интелект, 3D принтери и скенери, различни сензори и виртуална реалност. Друг акцент е дигитална грамотност – дигитална сигурност, разпознаване на фалшиви новини и/или съобщения и профили.

По този начин учениците научават какъв отпечатък оставят в онлайн пространството и как да предпазят всичките си дигитални устройства от заплахите в интернет.

Като участник в обучителната програма „Разработка на игри (Game Development)“ ученикът се научава да програмира, докато разработва игри, превръща се от консуматор на технологии в изобретател и създател, развива логическо и креативно мислене.

В рамките на обучението „Разработка на игри“ учениците усвояват някои от най- използваните и модерни технологии в света – HTML, CSS и JavaScript. Успоредно с това развиват креативността и логическото си мислене и се подготвят за една от професионалните сфери с най-висок потенциал – програмирането.

Участници в обучителните програми могат да бъдат ученици от гр. Бургас и региона, които попадат в съответната възрастова група за обучителната програма, в която желаят да бъдат записани. Няма ограничение относно това дали ученикът посещава училището, в което ще бъде проведен обучителният курс. Желаещите ученици ще могат да се запишат за участие в специално създадена за целта платформа, администрирана от Училищна Телерик Академия, която ще бъде отворена за регистрация от 9-ти до 29-ти септември. Повече информация можете да получите на  telerikacademy.com/school и Facebook facebook.com/TelerikAcademySchool.

Материалът Стартират безплатни курсове по програмиране и дигитални науки в 5 бургаски училища е публикуван за пръв път на bМТ- Бургаска младежка телевизия.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!