BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Съветници предлагат промени в Наредбата за общинските жилища

Общинските съветници от БСП Христо Панайотов и Стоян Коларов предлагат промени в Наредбата за условията и реда за установяване на жилищните нужди на граждани, настаняване под наем и продажбата на общински жилища.

В мотивите към нея те посочват, че към 13.11.2020 г. чакащите за настаняване в общински жилища са 449 лица. Същевременно за последните 5 години Община Бургас е придобила идва 9 общински жилища, като очаква още 24 апартамента и 14 паркоместа.

За същия 5-годишен период реализираните средства от продажба на такива жилища са в размер на 4,55 млн. лева.

Съгласно Закона за общинската собственост, по своето предназначение общински жилища са жилища за настаняване под наем на граждани с установени жилищни нужди; жилища за продажба, замяна и обезщетяване на бивши собственици, чиито имоти са отчуждени за общински нужди; ведомствени жилища и резервни жилища.

„Предвид ограничения брой жилища, с които разполага Община Бургас и с цел задоволяване на нуждите на онези, които не биха могли да се справят без тази подкрепа, предлагаме постъпленията от продажбата на общински жилища да постъпват в специално създаден фонд „Жилища“.

А постъпилите финансови средства във фонда от продажбата на съществуващите общински жилища да бъдат разходвани само за изграждането на нови общински жилища.

Същевременно за избягването на спекулациите с последващата препродажба на закупените жилища предлагаме и въвеждането на мораториум в срок от 3 години”, посочват още в своята докладна Панайотов и Коларов.                   

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!