BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

С „Бал с маски“ се открива фестивалът „Емил Чакъров“

С операта „Бал с маски“ от Джузепе Верди официално ще бъдат открити Летните музикални празници „Емил Чакъров“ – 2020 г., на сцената на Летен театър – Бургас, на 7-и юли, в 21 часа.

На сцената в Приморския парк ще оживее историята за драматични отношения, греховни желания, белязани от пътя към болезнено осъзнаване – под натиска на повелите на обществения морал. Публиката ще стане свидетел на заплитането на съдбовни възли и разплитането на човешки съдби.

Заглавието не е избрано случайно – то е в синхрон с изненадващите реалности в последните месеци, които наложиха понятието „маска“ в съвсем различен и доста по-прагматичен смисъл. А изкуството е антипод на нелицеприятните житейски факти, макар че ги отразява и трансформира.

Оперното произведение на Верди съдържа типичните за сценичното музикално изкуство тайнства, заговори, вътрешни борби, стремеж към изкупление – всичко това, вплетено в красив музикален разказ за силата на чувствата, за съдбовността на срещи, отношения, раздели. Постановката на Вердиевата опера, посредством иновативните режисьорски решения на доц. д-р Александър Текелиев, ще разгърне драматичния си блясък на сцената на Летния театър в идния вторник. Спектакълът е аналог на житейския бал с маски, в който се съдържа целият спектър от емоции и чувства – разкъсващи съмнения, предателски тежнения, водовъртеж от страсти, чиста любов, белязана с обреченост, драматични развръзки…

Бал с маски
Бал с маски

Диригент на „Бал с маски“ е маестро Иван Кожухаров, диригент на хоровия състав – Невена Михайлова, концертмайстор – Йордан Ковачев, помощник-режисьор – Лина Пеева.

Стилна и импонираща на цялостното въздействие на спектакъла е сценографията на „Бал с маски“, дело на Димо Костадинов, а костюмите на Лили Костадинова — красиви и съобразени с характера на образите, чиято обща визия допълват. Пластиката е на покойния Гриша Роглев.

Великолепен е артистичният каст:

гостът Валерий Георгиев влиза в ролята на благородния Рикардо, сопраното Йоана Железчева ще се превъплъти в образа на Амелия – разкъсващата се между любовта и дълга, баритонът Александър Крунев ще бъде честолюбивият Ренато, Мария Цветкова-Маджарова влиза в ролята на Оскар, мецосопраното Даниела Дякова ще бъде мистериозната и респектираща гадателка Улрика. Като двамата заговорници бургаската публика ще види басите Делян Славов — като Самуел, и Диман Панчев — Том. Баритонът Бранимир Недков ще бъде Силвано, Любомир Тодоров ще гледаме в ролята на Главния съдия, а Милен Динолов – като слугата на Амелия.

Материалът С „Бал с маски“ се открива фестивалът „Емил Чакъров“ е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!