BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Те са успешни в чужбина, но избраха да се върнат в Бургас

Четирима бургазлии, развили успешна кариера зад граница, но избрали да се върнат в родния град са част от листата за общински съветници на партия „Средна европейска класа“. „Искаме да направим Бургас достатъчно смислено и привлекателно място, така че младите и активни хора, които са напуснали града, да се върнат отново. Това е и моя лична кауза, мисля че имам няколко много успешни опита в тази посока“, коментира кандидатът за кмет от СЕК и водач на листата за общински съветници Константин Бачийски. Той уточни, че за разлика от повечето претенденти за местната власт, в СЕК имат и конкретни решения по проблемите, за които говорят. За това и в листата им за съветници има хора, които вече са се доказали в чужбина, но са приели предизвикателството отново да живеят и градят кариера в Бургас.   

Д-р Петър Стоев е работил 13 години в Германия. Той е бил част от екипа на една от водещите психиатрични клиники в страната, а след това е работил и към социалното министерство в Германия. Там е бил част от екипа, който се занимава със социалната интеграция и адаптация на хората с психични заболявания. „Имаме прекрасни психотерапевти и психолози. Разполагаме с най-модерните медикаменти и нашите лекари са на европейско ниво. Това, което ни липсва е онази част от социалната дейност, която се занимава с психичноболните пациенти“, коментира д-р Стоев. Той определя завръщането си в България и Бургас след 13 години в подредена държава като Германия като „втора емиграция“. „Не е лесно решение. Не е и вярно, че хората, които остават в чужбина са успели, а тези, които се връщат – провалили. Напротив, успех е да се върнеш, категоричен е д-р Стоев. Участието си в местните избори той определя като израз на гражданска позиция.

Димитър Ташев е американски възпитаник. Един от малкото българи и сигурно единственият бургазлия, който се е срещал с трима американски президенти. Ташев е IT специалист и може да се похвали с това, че е изработил сайтовете на 33-ма американски сенатори. В момента е консултант на чужди фирми и дори държавни институции. В Бургас иска да развива предприемачеството и да помага на младите хора да осъществяват идеите си. Смята, че младите могат да се реализират и да постигат мечтите си и без да напускат родния град.

Христо Тошев е живял 6 години в САЩ. В момента е собственик на фитнес център в к/с „Меден рудник“. За своя кауза той припознава здравословното хранене на децата и ограничаването на вредните продукти в и около училищата.

Петко Янков също е възпитаник на американски университет. Завършил е бизнес администрация в САЩ, а в началото когато се върнал в България не успял да си намери работа, защото бил… прекалено квалифициран. „Имах чувството, че съм на друга планета“, признава с усмивка Христо Тошев. Негов приоритет е спортът и то детският. „Спортът ще се оправи когато имаме грижа за децата. Истинският успех е когато децата са в залата и тренират. Медалите са за професионалистите. Не трябва да се бърка масовият с елитния спорт“, обясни Янков.

И четиримата са обединени около идеята, че не искат да бъдат професионални политици. Смятат обаче, че са достатъчно добри в професионалното поприще, което са си избрали и искат да бъдат полезни на бургазлии с експертното си мнение.

Константин Бачийски пък отново покани през медиите Димитър Николов за дебат за развитието на Бургас. „Дебат трябва да се прави между хора, които имат противоположни позиции и имат какво да кажат“, допълни Бачийски.

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!