BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Учени помагат на хотелиери в борбата с пандемията

Безплатен иновативен, даващ указания за безопасността на хотелиери, ресторантьори и туристи софтуер, представи днес в Бургас проф. Сотир Сотиров. Той е ръководител на проекта K-TRIO 4 – „Researchers in the Knowledge Triangle“, финансиран от програмата на Европейския съюз Хоризонт 2020. Той ще бъде представен и в „Нощта на учените“, която тази година ще се проведе на 28.11.

Днес в в аулата на Медицинския факултет на Университет „Проф. д-р Асен Златаров” Бургас се проведе форум-дискусия „Информационните и креативни технологии в помощ на туристическия сектор във време на COVID-19“.

Форматът събра на едно място водещи специалисти от здравеопазването, информационните технологии и туризма в морския град, членове на центъра за високи постижения по проект UNITe и представители на туристическия бранш. Целта е да се насърчи ролята на междудисциплинарното сътрудничество като основа за преодоляване кризата с COVID-19 и последващо устойчиво развитие на важните сектори от икономиката в региона.

Туризмът е един от най-силно засегнатите сектори от появата на КОВИД-19. В същото време, той съставлява най-голям дял от икономиката на Бургаска област.

От огромно значение е възможно най-бързото излизане на туризма от кризисната ситуация с оглед и на предстоящия активен сезон на лято 2020, каза професор Сотиров.

В последните седмици Община Бургас съвместно с РЗИ и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започна разработването на алгоритъм от мерки, които да бъдат прилагани в хотелите. За да даде реален резултат обаче, местата за настаняване трябва да изготвят индивидуални планове за създаването на добра организация на работата, уточни зам. Кметът по туризъм Дияна Саватева.

В тази връзка по време на събитието бяха дадени насоки за конкретното прилагане на мерките от експерти от здравеопазването, информационните технологии и туризма.  Проф. Сотиров посочи взаимовръзката между този проект, по който университетът е партньор с други 8 научни института и университети и другия проект, по който се работи в бургаския университет – УНИТ-е .

Той обобщи идеята на двата проекта – развитие на науката и как да я приложим в ежедневието си.

Целта е до 2023г. да се изгради голяма мрежа от клъстъри, в които да се прави наука на високо ниво.

В Университет „Проф. Асен Златаров” по проекта УНИТ-е ще бъдат изградени 4 лаборатории за върхови постижения в науката, които ще привлекат млади, знаещи и можещи хора, каза проф. Сотиров.

Приложението, което е разработено в университета и ще бъде предоставено  на туристическия бранш ще напомня на хотелиера или ресторантьора кога и как трябва да се почистят и обработят стаите, тоалетните, басейна, кухнята и т.н., за да се осигури безопасността от заразяване с COVID-19 както на персонала, така и на туристите.

Всичко за Бургас на една платформа
Платформата представя и данни за пандемията

Даниела Алексиева – управител на „Иновационни системи” Бургас представи и платформата smartburgas. Тя е създадена в помощ на гражданите и туристите. В нея може да се намери както информация за различни телефони на институции, услуги, свободни парко места, болници, спорт, забележителности и виртуална обиколка на Бургас, така и актуална информация за пандемията. Създаден е чатбот, чрез който системата отговаря на въпроси на туристите, свързани с болестта и така спестява много време на персонала на хотелите.

Платформата може да бъде прикачена към хотелиерските системи и да бъде в помощ и на туристи, и на хотелиери.

Материалът Учени помагат на хотелиери в борбата с пандемията е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!