BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Църквата почита Св. Александър, патр. Александрийски, мчца Теодосия девица

Св. Александър  е 19-ият александрийски патриарх от 313 година до смъртта си през 326 година. По време на тази служба  той се заема с решаването на редица църковни проблеми, включително датировката на Великден, действията на Мелетий Ликополски и арианството. Той е водач на противниците на арианството на Първия никейски събор. Освен това е учител на Атанасий I Александрийски, който по-късно се превръща във водеща фигура в християнството.

Св. Теодосия е родена в Цариград. Тя била дъщеря на благочестиви родители, които я  възпитали в любов към Бога. Баща ѝ починал, когато тя навършила седем години. Майка ѝ я дала в манастир. Там Теодосия достигнала до такава степен на духовно съвършенство и убеденост в истините на Христовото учение, че била в състояние дори да даде живота си за своята вяра.

Теодосия наследила голямо богатство, което тя употребила за украса на храмовете и за подпомагане на бедните.

Император Лъв Исаврянин със съдействието на еретика патриарх Анастасий започнал гонение против почитателите на светите икони. Заповядано било да се унищожи и древната чудотворна икона на Спасителя, поставена още от Константин Велики над вратите на царския дворец. Тогава Теодосия, която присъствала заедно с други инокини при това посегателство, в порив на ревност поискала да попречи на това кощенство. Тя отместила стълбата, по която се качвал войник да сваля иконата, и войникът паднал на земята и тежко пострадал. След  това Теодосия отишла с иконите при патриарх Анастасий и започнала да го укорява и изобличава за нечестивото иконоборство. Той съобщил на императора за нанесеното му оскърбление и преподобна Теодосия била затворена в тъмница, гдето в продължение на седем дни й нанасяли по сто удара, а на другите инокини още в същия ден били отсечени главите. На осмия ден Теодосия била влачена по града, хулена и оскърбявана, и накрай й нанесли жесток побой, от който тя умряла. Това станало на 29 май 730 година.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!