BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Черноморци се дразнят на къмпингари, кметството с вързани ръце

Росен Деспов е първи мандат кмет на Черноморец. От години на плаж Вромос в морския град се събират много къмпингари. Вчера сдружение организира акция по почистване на плажа, в което участваха и къмпингуващи. Какъв е резултатът от събирането на отпадъци по плажната ивица и има ли напрежение между местните и почиващите? Интервю на Грамофона нюз с Росен Деспов

Г-н Деспов, плаж Вромос е по-чист от днес след голяма акция по събиране на отпадъци преди сезона. Вие ли я организирахте?

Цялото почистване беше организирано от сдружение. То събра хората, осигури ръкавици и чували. Кметството помогна единствено с извозването на боклука.

Част от участниците в почистването са били къмпингари. Колко души има в момента на плажа?

Само в една малка част преброих около 30 каравани, предполагам няма да са по-малко от двеста души. В момента на Вромос има един доста населен нерегламентиран къмпинг.

Предният ден имах среща с тях и те също поискаха да им е чисто. Обясниха ми, че не почистват веднъж в сезона, а го правят циклично. Не всички, които присъстват са за постоянно там.

Има хора, които отиват за един-два дни, има и такива, които си поставят караваните почти за целия сезон. Те се стремят да поддържат терена и въобще всичко, което е около тях да бъде чисто и хигиенично.

Има ли напрежение между местните и къмпингуващите и кой отговаря за събирането на боклука?

Сметоизвозването е най-големият проблем, защото някой трябва да го заплати, както и снабдяването с вода. Една голяма част от къмпингуващите използват източници на вода, които са в Черноморец и Атия. Тези хора не заплащат нищо, а сметките се поемат от кметствата. Това дразни местните – че се използват ресурси, а никой не плаща за тях. Аз разговарях с тези хора, които са се настанили на Вромос и те твърдят, че искат за заплащат нещо, но няма на кого.

Щом искат да плащат, защо няма яснота на кого?

Тези неразбории идват от факта, че преди 6 месеца трябваше да бъде приета наредба към промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, където беше въведена алинеята за дивото къмпингуване. В нея пишеше, че наредбата трябва да се изработи от четири министерства. Приета, тя трябваше да регламентира кой отговаря за почистването, къде и какви глоби могат да се налагат, когато не се спазват правилата. Когато обаче липсва регламентация, започва да се появява и напрежение.

Като няма наредба, вие като кмет на населеното място имате ли право да ги глобите?

Не, нямам. Тези къмпингари са законни дотолкова, доколкото в закона е регламентирано, че могат да присъстват на държавна, общинска, включително и на частна собственост, която е земеделска и не е в регулацията. Те са законни и никой не може да ги изгони. Единственото, което можем да направим е да пишем констативни протоколи, защото те са на държавна собственост, там общината няма собственост.

Щом няма приета наредба и вие нямате право да следите за реда, какъв е изходът от ситуацията?

 Ние направихме искане до областния управител на Бургаска област, за да преотстъпи тази територия за стопанисване на нас. Когато е наша вече, ние да можем наложим някакъв регламент и да знаем, че наистина тези средства, които ще се изразходват за сметоизвозване и за вода, по някакъв начин ще се върнат в общината. И без това администрацията в момента е в такова състояние, че всяка стотинка ни е важна.

Има ли вече отговор от областния управител по случая?

Писмото е изпратено от кмета на община Созопол, а не персонално от мен. Все още не знам да има получен отговор. Напрежението между местните и къмпингуващите е в тази посока – кой ще обслужва тези хора? Да, една част от тях си вземат сметта и си я извозват до Бургас, когато си отидат, но не всички го правят. Всяка година там е имало кофи за смет, които всеки ден са се обслужвали от фирмата, която се занимава със сметоизвозването. Това са средства, които в момента ние не можем да си позволим.

А какво ще се случи с плаж Вромос, ако този въпрос не се разреши?

Ако този въпрос не се реши до края на лятото, допускам, че обстановката откъм чистота ще стане доста зле.

Какво може да направи държавата е тази ситуация?

Държавата е добре да направи тази наредба, за да е ясно кои институции ще регламентират  дивото къмпингуване. Да, тези хора имат право да са тук, но в редица страни е решено примерно колко дни могат да останат, кой се грижи за сметоизвозването, плащат ли някакви такси тези хора, кой поема тези разходи, ако са на държавна, частна или общинска собственост? Тези неща трябва да се регламентират не само в нашата община, а изобщо за черноморското крайбрежие. Добре ще е да имаме механизми, по които когато осъществяваме някаква дейност, да си покрием разходите.

Снимка: Десант

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!