BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Шест изложби могат да бъдат разгледани в залите и фоайетата на „Флора“ и НХК

Шест интригуващи изложби могат да бъдат разгледани този месец в залите на Експоцентър „Флора“ и фоайетата на обновения Дом на културата НХК. Ако се интересувате от изкуство и фотография, задължително включете в разходката си тези две локации.

В ЕЦ „Флора“ са подредени изложбите „70 години от рождението на Емил Чакъров“, „Копнеж по Италия“ и „Фотографии и макети на Пясъчния град“.

В Дом на културата НХК са представени експозициите „Бургазлии завинаги“, „Градски скулптури“ и творби на участниците във Фестивала на младите в изкуството.

Залите и на двете емблематични сгради могат да бъдат наемани по цени, гласувани от общински съвет и за други изложби, съобразно противоепидемичните мерки.

А ето и подробности за всяка една от настоящите:

Изложба „70 години от рождението на Емил Чакъров“

Експоцентър „Флора“ – зала 2

От 09:00 до 17:00 ч.

Вход свободен

Изложбата е посветена на световноизвестния диригент Емил Чакъров, творчеството и личността на именития музикант. Тя включва снимки и материали, свързани с неговия кратък, но динамичен творчески път. Емил Чакъров е роден е през 1948 г. в Бургас. Завършва Музикалното училище в София като цигулар в класа на Петър Арнаудов. Когато е на 15, той започва да изучава дирижиране в Софийската консерватория и осем години по-късно е най-младият лауреат на конкурса по дирижиране „Херберт фон Караян“ в Берлин. Впоследствие става негов асистент в оперните продукции в Залцбург и Берлин. Емил Чакъров е дирижирал Берлинската филхармония, Бостънския симфоничен оркестър, Израелската филхармония, Френския национален оркестър, Лондонския симфоничен оркестър, Оркестъра на Лос Анжелис, Оркестър Tonhalle, Цюрих и Чешкия филхармоничен оркестър. Дирижира редовно в продължение на много години Ленинградската филхармония в самия Ленинград, осъществявайки с нейните музиканти многобройни записи и турнета в Германия, Австрия и Италия

Фотографска изложба „Копнеж по Италия“

Експоцентър „Флора“ – зала 2

От 09:00 до 17:00 ч.

Вход свободен

Изложба „Копнеж по Италия“ е съвместен проект на Италианския културен институт в София и  Агенция „Булфото“. „Началото си тази изложба води от първите дни на социалното дистанциране в България. По времето, когато Италия понасяше първите удари на епидемията, забелязах как започва да се променя отношението към италианците по софийските улици. Много минувачи ги гледаха с подозрение и враждебност. Тогава реших да опитам да припомня доброто чувство, което винаги сме имали помежду си от времето, когато всяка снимка от Италия, публикувана в социалните мрежи, носеше харесвания, усмивки и сърчица. Започнах да публикувам във фейсбук една по една снимки от своите пътешествия из Италия, заедно с кратък текст за някакъв любопитен и интересен факт от кадъра. Публикациите веднага набраха популярност сред приятелите и вярвам, че успях да запаля онова усещане, което ни кара да копнеем отново да отидем там“ – казва Евгени Димитров, управител на „Булфото“, който е автор на фотографиите и на текста към тях. Сред фотосите на изложбата можете да разпознаете типични за Италия места, като Мавзолея, град Помпей и типичните улички на романтиката.

Изложба на фотографии и макети на Пясъчния фестивал

Експоцентър „Флора“ – зала 3

От 09:00 до 17:00 ч.

Вход свободен

Във фотографската изложба можете да проследите целия път, който измина Фестивалът на пясъчните скулптури в Бургас от създаването си досега. От какво представлява теренът преди подготовката на Фестивала, до момента, в който и последният детайл е изчистен, за да изгрее в целия си блясък. Трудно е да си представим, че едно десетилетие може да бъде запечатано само в няколко кадъра. Доказателството е именно тази изложба, която е посветена на 10-то юбилейно издание на Фестивала на пясъчните скулптури в Бургас. Неповторимите кадри, изразяващи замислените и концентрирани погледи на скулпторите, техните мимики, жестове и енергия, са уловени и запечатани от фотографа Венелин Тодоров. В допълнение към изложбата може да разгледате и 5 уникални макета на Пясъчния фестивал. Макетите на всички фигури от изданието на Фестивала на пясъчните фигури от 2015 до 2019г. са изработени от 3D дизайнери, като произведенията пресъздават с абсолютна точност формите и пропорциите на пясъчните творби.

Изложба „Бургазлии завинаги“

НХК – фоайе

От 09:00 до 17:00 ч.

Вход свободен

Любопитна експозиция показва хората, оставили ярка следа в развитието и духовния живот на Бургас. 17 портретни снимки, специално обработени от художника Мирослав Моновски, показват благодетеля на Бургас Александър Георгиев – Коджакафалията, първия лекар на частна практика в града д-р Андреа Нидер, архитектите, придали облика на съвременен Бургас – Рикардо Тоскани и Мария-Луиза Досева, създателя на Морската градина л. арх. Георги Духтев, капелмайстора на 24-ти Черноморски пехотен полк и автор на химна на „Независимостта“ от 1908 г. Георги Шагунов, определяния за един от „големите хуманисти на Европа и света“ художник Георги Баев.

Някои от тях са родени в Бургас, други идват от близки и далечни краища на България и на Европа, за да останат завинаги тук.

Сред „вечните бургазлии“ в експозицията са още индустриалецът Иван Хаджипетров, обществените деятели Ганка Хаджипетрова и Жени Патева, актьорите Апостол Карамитев и Георги Калоянчев, писателят Петко Росен, поетите Христо Фотев и Петя Дубарова, музикалните дейци Върбан Върбанов и Тончо Русев.

Фотографска изложба „Градска скулптура“

НХК – фоайе

От 09:00 до 17:00 ч.

Вход свободен

Изложба на фотографии с кадри на пластики от градската среда. Автор на фотографиите е Елена Фотева.

Изложба на творби, част от Фестивал на младите в изкуството

НХК – фоайе

От 09:00 до 17:00 ч.

Вход свободен

В горното фоайе на Дома на НХК са изложени три от инсталациите, създадени от участници във Фестивала на младите в изкуството. Първото му издание се проведе миналата есен. Цветните пъзели събират на едно място творби, преподаватели и студенти от Националната художествена академия, ученици от профилираните паралелки по изкуства в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ и НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“.  Художници от различни поколения рисуваха рамо до рамо в продължение на два фестивални дни, а след това картините им бяха включени в общи инсталации.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!