BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ще измести ли красивият парк Странджа резервацията в хотел това лято?

Инж. Румяна Цвяткова е директор на природен парк „Странджа”. Завършила е Лесотехническия университет. Професионалната й кариера започва като лесничей в горско стопанство. Дълги години е работила в Югоизточно Държавно предприятие-Сливен като експерт по възобновяването на горите. Отговаряла е за разсадниците и озеленяването на цялата територия на предприятието. Очаква ли природен парк Странджа своите посетители след извънредното положение и в какво състояние са растителните видове след сушавата зима. Интервю на Грамофона нюз с инж. Цвяткова

Инж. Цвяткова, след като се отвориха парковете, в това число и природните паркове за посещения, идват ли хора в Странджа?

Към момента в парк Странджа идват много хора. Естествено те спазват нужната дисциплина. Много семейства пристигат, за да си правят пикници сред природата, но са раздалечени на по 4-5 метра едни от други. Моите очаквания са, че тепърва в Странджа ще пристигат все повече посетители.

Туристическият сезон тази година се очертава да е много слаб като цяло. Смятате ли, че посещенията в парк Странджа ще се увеличат?

Да, действително считам, че хората ще се обърнат повече към природата, защото тя предразполага да се отърсят от големия град, стреса, психозата от коронавируса. Мисля, че повечето хора това лято ще предпочетат селския туризъм, защото селата са по-затворени и няма толкова струпвания на хора, както в големите градове. Смятам, че това лято паркът ще има много посетители. Надявам се всички да дойдат и да се насладят на това, което им предлага красивата природа.

Има ли работа сега из гората, кое е нещото, с което се занимавате най-усилено?

Ходихме на царството на зелениката в село Кондолово, където ремонтирахме изгнилите парапети и оцветихме маркировката, защото бялата боя не се виждаше. Планираме да минем по всички пътеки, като първо ще започнем от тези, които са най-посещавани. На Младежко има много поражения върху парапетите, тъй като дървесината гние.

Изключително съм щастлива, че туроператорска фирма от Бургас, която към момента няма работа, си предложи услугите да ни помага. Те отначало искаха да залесяват в парка, но тъй като вече отмина този период, аз им предложих да оправим инфраструктурата в парка и маршрутите. Радвам се, че има такива млади хора, за които природата е важна.

Преди пандемията започнахте много да работите с подрастващи от областта. Продължава ли тази активност и под каква форма?

Действително много деца идваха при нас. Водихме ги по пътеките, обяснявахме им под формата на различни игри какво се случва в природата и как са свързани всички процеси в нея. Разказвахме им, че ако се наруши само един от важните процеси, ще настъпят необратими неща. За съжаление обаче към момента училищата не работят и родителите се страхуват все още да  пускат децата си. Именно това е причината към момента да не работим с тях.

Преди 13 март, за седмицата на гората бяхме започнали една много хубава инициатива на Изпълнителната агенция по горите. Под формата на надпревара децата имаха възможност да познават видовете дървета. Състезанията бяха в три кръга, като последният щеше да е национален. Засега обаче всичко това е спряно. В момента, в който се позволи отново да работим с децата и те са свободни, ние ще продължим тази инициатива. Предлагаме също така зелено училище за един ден. То ще бъде посещения на езерото Вая и на парк Странджа. Идеята е децата да видят природата във водните площи и в гората, и да разберат колко е различна тя.

Как гледате на идеята за зелено училище в Странджа планина, но за повече дни?

Аз много бих се радвала, ако има някой, който действително успее да организира такъв вид училище. Ние от своя страна ще помогнем с всичко необходимо. Например, можем да отидем в училищата, да кажем на децата, да направим програма. Даже имам идея учениците да идват в планината не само през пролетта и лятото, но и през есента и зимата. Природата е различна и децата трябва да видят красотата й през четирите сезона. Мисля, че на подрастващите много би им харесала тази идея и ще имаме много последователи.

Създадохте инициативата „осиновяване” на маршрут, параклис или заслон, за който хората да се грижат. Продължава ли идеята, чрез която се опазва природата?

И тази инициатива засега е спряна, но се надявам отново да имаме желаещи да „осиновят”. Последно един страхотен почитател на парк Странджа, Георги Бъклев от Малко Търново изяви желание да „осинови” най-близката и най-посещавана пътека до града. Той участва в почистването на израснали храсти и треви до скалните образования „Каменната гъба”, за което много сме благодарни. Когато дойде време отново ще припомним на хората тази хубава инициатива, която със сигурност ще подновим.  

Зимата беше суха, а пролетта също не беше влажна. Как това се отразява на растителността на територията на парка?

-Действително тази година паднаха малко валежи и снежната покривка беше твърде малка. Ако листата на дърветата пожълтеят много по-рано, това означава, че сушата действително им се е отразила зле. Към момента има места, на които тревата е изсъхнала, както изсъхва през месец юли, например. На места видях изсъхнал жълт кантарион, който все още не би трябвало да е изсъхнал. Мога да кажа, че тези видове, които нямат достатъчна влага, ще изсъхнат по-рано. Мисля, че и зелениката цъфна по-рано заради тази причина.

Миналата година екипът на парка се включи заедно с петте горски стопанства в кампанията  „Да изчистим България за един ден”. Ще ви видим ли отново с чували в ръце и тази година?

Задължително ще се включим и тази година в акцията по почистване. Тя няма да е един ден, а както през 2019 г. цяла седмица. Паркът е твърде голям и няма как за един ден да обходим всичко. Обмисляме още в деня, в който ще се чисти в цяла България, всеки един от нас да се включи там, където желае.

Какво бихте казала на посетителите, защо да се завърнат след извънредното положение в парк Странджа”?

Планината очаква всички нейни любители. В момента в Странджа е изключително красиво, зелено и спокойно, има много цъфнали цветя и билки. Пожелавам на всеки един човек да се докосне до природата и да се зареди положително.

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!