BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Явор Милушев потопи бургазлии в своя "Апокриф за вояжа на една овца от стадото на пастира“

Третият ден от третото издание на Фестивала на изкуствата Порт Прим Арт Фест (ППАФ) донесе на бургазлии коктейл от емоции и срещи. Културната форма се организира от Гранд Хотел и СПА Приморец с любезната подкрепа на община Бургас. Първата среща подари на бургазлии време с големия актьор, писател, общественик, парламентарист, заместник-министър на културата Явор Милушев. Втората – показа на сцената на Държавна опера в морския град зашеметяващия спектакъл „Мария от Буенос Айрес“.

Проливният дъжд не спря любопитната публика да достигне до 5-звездния пристан в началото на Морската градина – „Приморец“. Там я очакваше усмихнатият Явор Милушев със своята книга „Апокриф за воаяжа на една овца от стадото на пастира“. На първия ред – великолепната Татяна Лолова – покровител на второто издание на ППАФ. „Сладур мой, благодаря ти, че за трети път идваш на представянето на тази моя книга“ – обърна се към нея аристократът на българските кино и театър. „Всъщност е за втори път“ – отвърна му Татяна Лолова – „Цветана е далече, (великата Цветана Манева е съпруга на Явор Милушев, бел. авт.) в другия край на залата, можеш всичко да ми кажеш“ – допълни тя. След което тези двама колоса на българската сцена си казаха, че се обичат. Това е само една топлите, човешки случки – светулки, които гостите на събитията, част от Порт Прим Арт Фест имаха щастието да си хванат.

„Благородник. Борбен човек, непримирим“ – така идеологът и куратор на Порт Прим Арт Фест – художникът Стефан Божков, описа Явор Милушев. И се започна. Явор Милушев пя на публиката – за морето, за приятелството – и ѝ говори, много и все от сърце. Вместо да чете части от своят „Апокриф“, специално за бургазлии, той беше приготвил текстове които допълваха, разясняваха, споделени случки и негови съждения по актуални теми, разказани в книгата.

„Здравейте, как сте приятели, как добре ли я карате? Вчера плувах в морето и се чувствах като свободна чайка в полет. Днес, гледах проливния дъжд, който преодоляхте, за което съм много благодарен. Видях три кораба. Често съм се чувствал като кораб без въже и пристан и съм търсил някой бряг. Животът е като пресечена местност. Никога не съм бил на колене и никога не съм се обърквал. Щастлив съм, че съм в Бургас. Всеки ден е различен и е много прекрасен. Затова, веселете се!“ – обърна се той емоционално към публиката.

На врата му – две хлопки. „Едната ми е от овчар, който срещнах до Елена. Беше на врата на една черна овца, много хубава, гушнах си я. Другият чан ми е от майстор от „Етър“-а!“ – показа Явор Милушев нагледно, коя е „овцата“ от заглавието на книгата му – „Апокриф за воаяжа на една овца от стадото на пастира“.

„Написах я за 4 х 2 + един сезон, зимата“ – каза той. „После, реших да я спирам. Видяхме се с Георги Тоше на обяд. И той направо ми вдигна скандал – как така ще я спирам. Пиша, издавам и толкова.“

Усмихнатият аристократ с чешко-български корени запозна публиката и със своя най-верен помощник и приятел в списването: един хубав, също толкова аристократичен плюшен мечо. „Не се е развалил вече 63 години. Всеки ден ме гледаше как пиша и беше мой контрол. Показвам ви го, за да си спомните вашите мечета. Какво сте мечтали и сте им споделяли. Те винаги ще са с вас“ – каза на публиката той.       

„Благодаря за възможността да съм в Бургас, на този прекрасен фестивал Порт Прим Арт Фест – на Стефан Божков, на община Бургас и на този шармантен хотел, където имам много спомени. Винаги, когато съм снимал в и около Бургас отсядах тук“ – сподели Явор Милушев за фестивала и емблемата на бургаското гостоприемство Гранд хотел и СПА Приморец. „Тук се научих да пия джин фис и се запознах с Христо Фотев, с когото станахме приятели“.

От цитат на Шон Бийн (като Боромир във „Властелина на пръстените“) – „Никой не влиза случайно в Мордор“ и #MeToo – до пчелите – Явор Милушев говори откровено с публиката и я замисля. Изказът му е увличащ, спокоен, с нотки на мъдрост и веселост, преплетени неразривно. Огромната му ерудиция, познаването на човешката душа, родовата история докоснала огромни колоси в българската история – Вазов, Яворов, Петър Дънов, Дора Габе, Мърквичка…. буквално омагьосват публиката, която слуша и попива.

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!