BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Янко Линейката, който извозваше болни хора в Камено, се нуждае от помощ

Янко Линейката, който преди години извозваше болни хора до лечебните заведения, докато все още в Камено нямаше специализиран транспорт, самият той сега има нужда от помощ. И то за нещо толкова човешко – да може детето му да се роди у нас, пише БНР Бургас.

Любовта между Янко и рускинята Светлана пламва преди година и половина. Срещат се там, където днес се случват подобни романи – в интернет.

„Аз съм от район близо до Москва, област Подолск. Животът ми там беше много труден и тежък. Никога не съм вярвала на обикновените, нормалните мъже, които са в Русия. И когато се запознах с него, това ме накара да повярвам, че има любов на света“, разказва Светлана.

В началото Светлана идва с туристическа виза, изготвя документите си за следващата виза и кандидатстват за временен престой. През април сключват и граждански брак. Струва им много пари, но успяват да се справят:

„Впоследствие, след три години, тя ще получи българско гражданство“, казва Янко.

Желанието на Светлана е същото:

„Това е естествено да остана с мъжа си и да продължим нашето семейство“, добавя тя.

Жената вече е навлязла в деветия месец, раждането предстои в началото на януари. Пред Светлана и Янко има два проблема. Първият е, че тя е с доста сериозно късогледство от 11 диоптъра и не може да роди естествено. Ако го направи, вероятността напълно да загуби зрението си е голяма. Второто е, че тя е руски гражданин и не е осигурена тук, здравната ѝ застраховка не покрива операцията за раждането. Процедурата ще струва много пари, които са непосилни за Янко и семейството им – нормалното раждане е от 1300 лв. нагоре, а при тях секциото е наложително.

„Откакто сме заедно, постоянно даваме за документи. Сега ремонтирам къщата, правя баня, защото нямахме и беше много тежко“, казва Янко.

Янко работи като заварчик, получава около 800 лв. месечно, от които не може да задели и за операцията. Той има и дъщеричка от първия си брак, за която се грижи. А защо Светлана не роди в Русия – отговорът е прост:

„Ако там родеше – щеше да е руски гражданин. Нали целта на всички нас, не само моя, а на всички граждани на България е да увеличи населението на страната ни. Уж се мъчим да повдигнем българския дух и да завишим нашата численост, която всекидневно намалява. Все повече възрастни хора умират, а по-малко деца се раждат в нашата изстрадала родина“, споделя Янко.

Вече са избрали и име на детето – Стоян, харесва се и от двамата.

Така звучи романът и човешката молба на Янко и бъдещата българка Светлана. В дома им да се роди още едно българче, което да носи името Стоян. Ако някой им помогне.

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!