BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

10 изпитани техники, с които бързо ще преборите стреса

Статистиката, касаеща нивата на стрес, е плашеща: според доклад на Американската психологическа асоциация 77% от американците редовно изпитват физически симптоми, причинени от стрес, като умора, главоболие, неразположение в стомаха, напрежение в мускулите, промени в апетита, скърцане със зъби и промени в сексуалното желание.

73% твърдят, че изпитват симптоми, като раздразнителност, гняв, нервност и липса на енергия.

Добрата новина: ако искате да намалите нивата на стрес, но не може да се упражнявате или да правите йога, не се притеснявайте. Предлагаме ви 10 изпитани трика, с които бързо да се справите с това неприятно чувство.

Дишане

Само няколко минути по време на обедната ви почивка са достатъчни, за да се справите със стресиращи моменти. Ето и няколко метода:

Силата на 10: Направете 10 вдишвания. Докато вдишвате за 4 секунди, се фокусирайте върху чувството на тревожност и стрес. Докато издишвате за 6 секунди, се фокусирайте върху усещането за освобождаване и позволете на стреса да си отиде.

Хубави чувства: Ако се чувствате напрегнати, припомнете си два от най-хубавите моменти в живота си с акцент върху радостта и любовта и си припомнете как сте се чувствали тогава. Освободете всички негативни чувства, като издишвате. Чрез съчетаване на позитивна емоция с вдишване сърцето ви ще ускори ритъма си и ще помогне за подобряване на психичното ви състояние.

Ускорете сърдечния ритъм: Тази практика изисква от вас да направите три групи от по пет вдишвания с 4-секундно вдишане и 6-секундно издишване. През първите пет вдишвания се фокусирате върху отрицателните си емоции и нека всички тях да си отидат с издишането. При вторите пет вдишвания позволете на ума ви да изчисти всички други мисли и просто се съсредоточете върху вдишванията и издишванията.

При последния кръг от пет вдишвания се фокусирайте върху любовта на сърцето ви, независимо дали това е член на семейството или приятел. Пуснете отрицателната емоция да си отиде, докато издишвате.

Слушайте музика

Музиката има силата да променя химията в нашите клетки и да предизвиква позитивни емоции. Пуснете радиото, докато се приготвяте сутрин или докато отивате на работа, слушайте класическа музика или други по-бавни мелодии, за да се отпуснете и да помогнете за намаляване на стреса.

В действителност, слушането на любимата ви музика е едно от петте неща, които може да направите всяка сутрин, за да бъде денят ви хубав.

Гледайте ярки цветове

Също като музиката, няколко минути, наблюдавайки ярки цветове, може да предизвикат позитивен ефект върху химичните реакции на тялото и да редуцират стреса.

Излезте

Разходка навън, за да подишате малко свеж въздух, е доказано, че помага за релаксацията и намалява стреса. Яжте обяда навън в хубавите дни, разходете кучето през нощта или идете да потичате. Ще се изненадате колко по-добре се чувствате след докосването до природата, дори ако това е само за няколко минути.
Направете си масаж на ръката

Петминутен масаж на ръката значително намалява нивото на стреса, сочи проучване от 2008 г. Въпреки че това изследване се фокусира върху освобождаването на стреса за пациентите с рак, всеки може да се опита да намали стреса чрез силата на докосването. Масажна терапия може да повлияе на биохимията на организма, облекчава депресия и тревожността.

Прекарвайте повече време около животни

Времето, прекарано около животни, е релаксиращ и терапевтичен начин да се освободите от стреса. Не само, че контактът с тях ще ви накара да се усмихнете, но и води до освобождаване на хормона окситоцин, който може да е една от причините прекарването на повече време с животни да намаля кръвното налягане.

Пийте билков чай

Опитайте маточина, пасифлора, хмел, лайка, мащерка, валериан. Ако не сте фен на билковия, опитайте зелен чай.

Прегърнете някого

Хората, които се държат за ръце в продължение на 10 минути, последвано от бърза прегръдка, преди да излязат на сцената, са с по-ниско кръвно налягане и сърдечната честота, отколкото тези, които не са. Така че следващият път, когато се чувствате подтиснати, отделете няколко минути и прегърнете някого.

Постойте в люлеещ се стол

Според изследвания няколко минути на ден в люлеещ се стол помагат за увеличение на ендрофина, подобряване на настроението и дори намаляват болката.

Стойте изправени

Според проучване хора, които имат изправена стойка, се повлияват по-малко от стреса спрямо тези, които седят прегърбени. Ако не може да ходите на пилатес, където ще ви научат как е най-правилният начин за седене, опитайте да държите гърба си изправен, докато работите на бюрото.

Източник: Profit.bg.

The post 10 изпитани техники, с които бързо ще преборите стреса appeared first on BurgasCity.

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!