BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

163-ма са вече заразените, а бургазлии спокойно се разхождат из Морската и се освежават с кафе от вендинг машините

Екип на BurgasNews направи кратка обиколка с кола край Морската градина. Поводът е първа точка от заповедта на здравния министър Ананиев, влязла в сила в 00.00 ч. на 21.03. Тя забранява „посещенията на паркове, градски градини, спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места“.

Засякохме над сто нарушители, малка част от които снимахме. Повечето от тях са млади хора, които по двойки или по трима-четирима спокойно се разхождаха. Някои бяха семейни, с малки деца. Имаше и по-възрастни, които пък даваха храна на улични любимци.

Разходката е в цялата градина и дори продължава към солниците.

На паркинга, на който преброихме малко над 20 леки коли,  установихме нарушение и на втора заповед, която е на местния Кризисен щаб – забрана на уличните вендинг машини. На снимката долу млад мъж току-що си взе кафе от автомата.

Сигнали за работещи кафеавтомати получихме от читатели и за други места – на спирката до УМБАЛ-Бургас и по ул. „Сан Стефано“.

Вендинг машините явно не са запечатани, а само е забранено да се ползват, което обезсмисля заповедта на местния щаб.

Както е известно заповедта  на здравния министър е сведена за изпълнение до кметовете и до местните управления на МВР. От своя страна местният щаб натовари и УКОРС с отговорността да следи изпълнението на заповедите. А те, заповедите, на местния щаб продължават да „валят“. От днес е и решението на кмета да се налагат глоби до 5 хиляди лв. на всеки, който рови в контейнерите за боклук или изхърля боклук извън тях. То също се базира на приетия от НС извънреден закон, в което няма нищо лошо, особено ако успеят да се съберат глобите. Но предвид това кой рови в казаните, основателно си задаваме въпроса до колко тя е изпълнима? А предвид това, че по време на обиколката ни засякохме препълнен с боклуци казан, дали не трябва и фирмите за чистота да проявят поне малко повече старание по време на извънредното положение и да организират допълнители курсове? Има места в града, на които са поставени недостатъчен брой контейнери.

Общо 163 са случаите на СOVID-19 днес. Нови положителни проби са регистрирани при 21 български граждани.

Припомняме, че днес изписват първите трима пациенти, излекувани от COVID -19.

Това са жена, лекувана във ВМА, и първите двама пациенти, които бяха хоспитализирани в областната болница в гр. Плевен на 8.03. При всеки от тях вече са отчетени по две поредни отрицателни проби за коронавирус.

В България в момента има 8 човека между 20-50 години, които са със сериозна симптоматика. Никой никога не е твърдял, че този вирус не поразява младите хора. Просто смъртността е по-малка“, подчерта проф. Мутафчийски.

В Пещера вече има първи доказан случай на болестта, а в Бургас случаите са с 2 повече и станаха общо 4. За столицата новите случаи са 18, като така бройката нарасна до 163 души.

Проф. Кантарджиев на свой ред потвърди, че Covid-19 у нас не идва от Китай, а от “лекомислени наши сънародници, които в епидемична ситуация отидоха на екскурзия в заразени региони“.

А що се отнася до това, което констатирахме – дано то стигне до отговорните лица, по-конкретно до местния Кризисен щаб. В противен случай за пореден път кучето ще си лае, а керванът ще си върви… И утре сутринта ще чакаме с нетърпение данните на Националния кризисен щаб, за да чуем има ли поредни заразени с коронавирус.

Материалът 163-ма са вече заразените, а бургазлии спокойно се разхождат из Морската и се освежават с кафе от вендинг машините е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!