Facebook

300 младежи получават втори шанс за обучение във Вечерно средно училище „Захари Стоянов”

На 16 септември в едно от бургаските училища учебната година ще започне в късния следобед. Защото там учениците учат вечер. Вечерно средно училище „Захари Стоянов“ е единственото учебно заведение в Бургаска област, което дава втори шанс на всеки, който иска да завърши средно образование. А дипломите, които учениците получават, са същите като тези, които имат всички абитуриенти в Бургас.

Във вечерното училище се обучават около 300 младежи, като могат да започнат от 5-и клас и да продължат до 12-и, в зависимост от това, кога са прекъснали обучението си.

Училището предлага, освен редовната, и самостоятелна, и индивидуална форма на обучение. Училището разполага с всички модерни пособия за качествен учебен процес. Има отделни кабинети по различните дисциплини, включително и два, оборудвани с компютри. От следващата учебна година ще бъдат открити и паралелки с профил предприемачество и IT технологии.

На малкия, но изключително качествен екип на директора Галина Златанова, са се доверили хора с различен социален статус.

Има хора на по-зряла възраст, които по различни причини не са успели да завършат средното си образование в миналото и сега са решили да поправят тази грешка. Има момичета, които са напуснали класната стая заради ранна бременност, други са заминали да работят в чужбина и сега се връщат, за да учат. Има младежи от малцинствата, има и такива, които са сменили няколко други училища и вечерната гимназия е последният им шанс да получат диплома.

Много от тези ученици се представят отлично на държавните зрелостни изпити, а част от тях продължават обучението си във висши учебни заведения.

Докато са във вечерното училище обаче, те създават приятелства за цял живот. Учениците посещават заедно театър, премиери на книги, концерти. Благодарение на връзките между младежите, някои от тях си намират и работа.

Вечерно средно училище „Захари Стоянов” работи по няколко проекта.

Един от тях е съвместен с вечерно училище в Германия. В основата на проекта е взаимното опознаване от страна на учениците на културно-историческото наследство на двете страни. В Бургас вече има и паралелка за обучение на социални асистенти, които отглеждат и се грижат за възрастни хора. Тя е заимствана от немското учебно заведение, тъй като в Германия тази професия е много търсена и уважавана.

От този месец стартира проект за обмен на млади учители между бургаското и немското училище, а по-късно в проекта ще се включат и ученици.

Материалът 300 младежи получават втори шанс за обучение във Вечерно средно училище „Захари Стоянов” е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!