BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Безплатен скрининг за глаукома в МЦ „Оксиком“ до 13 март

Поводът е Световната седмица за борба с глаукомата

Кампания с безплатен скрининг за глаукома организира МЦ „Оксиком“ – Бургас, от днес до 13-и март, съобщиха от пресцентъра на медицинския център.

Поводът е Световната седмица за борба с глаукомата, която се провежда всяка година по инициатива на Световната глаукомна асоциация (WGA) и на Световната глаукомна пациентска асоциация (WGPA).

Скринингът в МЦ „Оксиком“ включва измерване на вътреочното налягане. Желаещите да се включат в ежегодната кампания на здравното заведение, трябва да се запишат предварително на тел. 056/860 210, 056/860 839 или на 0886/ 161 161. Направление от личен лекар не се изисква.

Офталмолозите на МЦ „Оксиком“ препоръчват във възрастта след 50 години да се извършва веднъж годишно профилактично изследване на зрението и измерване на очното налягане, тъй като това спомага за ранното диагностициране на болестта и започването на адекватно лечение.

Глаукомата е хронично, прогресиращо заболяване, което уврежда зрителния нерв и нервните клетки в ретината. Най-често причината за това е необичайно високо вътреочно налягане.

Много форми на глаукомата нямат ранна симптоматика. Болестта се развива постепенно, така че не може да забележите промяна в зрението, докато състоянието не се окаже в напреднал стадий. Заболяването е една от най-честите причини за необратима слепота в световен мащаб. В България между 70 000 и 80 000 души страдат от глаукома, като 50% от тях дори не знаят, че са болни, показват данните на Българското глаукомно дружество.

По данни на Световната глаукомна асоциация до 2040-а година случаите на диагностицирани с глаукома в световен мащаб ще достигнат 111,8 милиона души. Тъй като загубата на зрение в следствие на глаукома не може да бъде възстановена, от първостепенна важност е да се правят редовни очни прегледи, които включват измервания на очното налягане. Целта е установяване на състоянието в началните му етапи и назначаване на подходящо лечение.

Лекува се медикаментозно, с лазерна терапия и оперативно. Целта на лечението е да се постигне спиране или поне забавяне на развитието на заболяването и съхранение на останалото функционално зрение. Все още единственият доказано ефективен начин за овладяване на структурните изменения и съхранение на зрителните функции е намаляването на вътреочното налягане.

Източник: gramofona.com

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!