BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

БСП – Бургас сменя в последния момент членове на СИК заради спорно указание до председателите на комисии

50 от членовете на секционни избирателни комисии от квотата на БСП са били сменени само за ден. Причината – председателите на СИК-ове задължават хората от комисиите да предоставят банкова сметка, по която да им се платят възнагражденията. Това обаче противоречи на Изборния кодекс, категорични са социалистите.

Според указанията и на Централната, и на Районната избирателни комисии, възнагражденията могат да се получават както по банков път, така и лично на касата на съответната местна администрация. Това условие беше публикувано и в съобщение на Община Бургас.

В СИК-овете обаче председателите са получили съвсем други указания, заяви пред Gramoona.com областният председател на БСП Стойко Танков.

Той показа и разпечатано указание, в което с червено мастило е упоменато, че възнаграждения ще се изплащат единствено по банков път. Много от хората обаче не притежават лични банкови сметки и това изискване ги затруднява, отбеляза Танков. За това и се наложило в последния момент да се подменят хора в избирателните комисии.

„Това е недопустимо. Възразяваме и срещу действията на председателите на секционните комисии, и срещу действията на администрацията, които принуждават хората да си разкриват банкови сметки или да се откажат от поетия ангажимент в деня на изборите“, коментира Стойко Танков.

От предизборния щаб на БСП – Бургас разпространиха и протест срещу получените от местната администрация указания:

Общински предизборен щаб на БСП – Бургас изразява остър протест срещу Указанията на Общинска администрация – Бургас давани на съставите на секционните избирателни комисии на територията на Община Бургас за задължително предоставяне от членовете на комисиите на банкови сметки за изплащането на възнагражденията за участието им в Парламентарни избори 2021.

Тези действия на общинската администрация са в противоречие с нормите установени в Изборния Кодекс методическите указания на ЦИК и указанията на РИК– Бургас от 31.03.2021 г.

Освен това с тези изисквания на общинската администрация финансово обременява допълнително голяма част от участващите членове на СИК непритежаващи лични банкови сметки.

Ние смятаме, че не следва членовете на СИК да се лишават от възможността изплащането на тези възнаграждения да се извършва и в брой на каса в община Бургас.

Източник: gramofona.com

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!