BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Бургазлията Мохамед Абдулкадер вече е с обвинение за тероризъм

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу Мохамед Абдулкадер, лице с българско и сирийско гражданство, за участие в терористични действия на страната на терористични групировки на територията на Сирия

Обвиняемият е предаден на съд за това, че за времето от 28.08.2017 г. до 26.09.2019 г., като български гражданин, при условията на продължавано престъпление пет пъти напускал страната през ГКПП „Малко Търново“ към Сирия през Турция с цел да върши убийства и да нанася тежки телесни повреди, с което да създаде смут и страх в населението на чужда държава (престъпления по чл. 115 и чл. 128 от НК).

Обвиняемият Мохамед Абдулкадер бе задържан на 1 юли 2020 г. в Бургас при съвместна операция на ДАНС и ГДБОП под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура

При претърсвания на обитавани от него адреси бяха иззети голям брой веществени доказателства, сред които и девет мобилни телефона. При изследването им бяха установени снимки и видеоматериали, на които той е заснет в бойна обстановка с униформа и различни видове оръжия в ръце.

Събраните в хода на разследването доказателства показаха, че към идеите на джихадизма Мохамед е бил привличен от своя баща – сириец. Самият той ръководил бойна група в ислямистката групировка „Фикрат ал – Султан Мурад“, а от средата на 2019 г. станал командир в „Джабхат ал – Шамия“ (или Фронт Шам) – групировка пряко ангажирана в бойни операции, свързани с отвличания и трафик на хора.

При всяко пътуване до Сирия обвиняемият Мохамед минавал през турския град Газиантеп, намиращ се на 50 км от турско-сирийската граница. Там живеел баща му, който работел на граничния пункт със Сирия като отговорник за пропускателния режим. Често пребивавал за определени периоди и в Сирия.

Видно от приложените към обвинението доказателства, на територията на арабската държава Мохамед е участвал най-често в бойни действия на групировката „Джабхат ал – Шамия“, действаща в областта Алепо

В нейния състав влизат множество чуждестранни бойци. Групировката изповядва салафитската идеология и има за цел създаването чрез насилствени действия на халифат, основан на шериата (ислямското право) – т.е. насилствено премахване на конституционните, политически, икономически и социални основи на държавата.

Снимките и видеоклиповете, на които то запечатвал всяко свое участие в бойни действия, качвал впоследствие и в социалните мрежи.

Към момента обвиняемият Абдулкадер е с мярка за неотклонение „задържане под стража“

 

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

 

 

 

Материалът Бургазлията Мохамед Абдулкадер вече е с обвинение за тероризъм е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!