BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Бургаската гимназия по туризъм спечели всички първи места във втория кръг на Националните състезания по професии

В регионалния кръг на Националните състезания по професии за учебна 2021/2022 година първо място и златен медал в категория „Най-добър млад готвач“ спечели Фани Киселова от ХII в клас в ПГТ „ Проф. д-р Асен Златаров“ с ръководител Ганка Ангелова. Тя приготви две кулинарни изделия – студено предястие с включени сирена, плодове и зеленчуци и основно ястие, вариация на пиката от свинско контрафиле с трикомпонентна гарнитура и сос.

Първо място и златен медал в категория „Най-добър млад сервитьор“ спечели Венцислав Сребрев от ХI клас на ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ с ръководител Анна Тодорова. Неговата задача беше да предложи с предястието подходящо вино (бяло или розе), с основното ястие червено вино (с коркова тапа) – за декантиране, и да представи ястията според собствената си преценка на български и английски език.

Участници в регионалния кръг на Националните състезания за „НАЙ-ДОБЪР МЛАД ГОТВАЧ“ И „НАЙ-ДОБЪР МЛАД СЕРВИТЬОР“ за учебна 2021/2022 година бяха ученици от професионалните гимназии по туризъм от областите Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Смолян, Кърджали и Хасково.Организатор на Националните състезания по професии е Министерството на образованието и науката, а партньори са Асоциация на училищата по ресторантьорство и хотелиерство в България, Българска асоциация на професионалните готвачи, Евро-Ток Интернационал, Ред-Девил, Българска туристическа камара – кетъринг и Българска асоциация на професионалните сомелиери.

Цел на състезанието е да се осигури възможност за демонстриране на придобити знания и умения в конкретна работна ситуация, както и да се постигне обвързване на извънучилищните дейности с бизнес средите от региона и областта, популяризиране възможностите за реклама и за престиж на работодателите чрез спонсорство и участие в подобни извънучилищни дейности.

Състезанието се състоя от практическо приложение на формирани в процеса на обучението знания и умения. Готвачите – да приготвят две кулинарни изделия – предястие и основно ястие; да аранжират по три порции от предястието и основното ястие – по 1 за оценка от журито и за експониране, а третата порция се разделя на две, за да бъде поднесена от сервитьора на гостите.

Сервитьорите – посрещат и настаняват гостите, устно представят менюто (на български и чужд език), обслужват гостите, като предлагат и поднасят подходящите за храната напитки. Декантират или представят виното в зависимост от менюто.

В тази оспорвана битка представителите на ПГТ „ Проф. д-р Асен Златаров“ постигнаха първи в историята на гимназията успех – две първи места в двете категории.

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!