BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Бургас ще отбележи 24 май с камбанен звън, „Върви, народе възродени“ и събития на открито

На 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост – се прекланяме пред святото дело на братята Кирил и Методий и всички просветители, допринесли за съхранението на българската духовност и култура.

По традиция на тази дата Община Бургас организира множество прояви, в които участват представители на всички културни институти. През настоящата година ще отбележим по различен, но достоен начин най-светлия български празник.

Точно в 12.00 часа на 24 май, неделя, камбанен звън от всички православни храмове в града ще огласи бургаските улици. В същото време на открито пред входовете на отделните културни институти ще бъде пусната на запис емблематичната песен „Върви, народе възродени“ по стихове на Стоян Михайловски и музика на Панайот Пипков.

В отбелязването на празника ще се включат солистите на Държавна опера – Бургас. Те ще пеят от прозорците на Заседателната зала в сградата на Община Бургас. Ще ги чуе на живо всеки, който дойде на площад „Атанас Сиреков“.

Сопраните Мария Цветкова-Маджарова и Нона Кръстникова, мецосопраното Йоана Кадийска, тенорът Яни Николов, баритоните Валери Турманов и Йордан Христозов, басите Диман Панчев и Костадин Мечков ще започнат своя празничен поздрав в 12.00 часа с „Върви, народе възродени“, след което ще прозвучат произведения от Бизе, Лехар, Аугустин Лара, Моцарт, Росини.

Музикален поздрав ще отправи и вокален ансамбъл „Фортисимо“ с изпълнения от терасата на Културен център „Морско казино“ отново в 12.00 часа.

От Регионален исторически музей – Бургас са помислили за най-малките посетители – от 11:30 до 13:00 часа в двора на Етнографската експозиция ще бъдат поставени стативи с материали за рисуване, където малките художници ще могат да творят свои картини, свързани със славянската азбука и светите братя Кирил и Методий. Предвидени са и други детски игри за забавление. В празничния ден Регионален исторически музей – Бургас ще работи от 09:00 до 17:00 часа.

От 11:30 часа РБ „Пейо Яворов“ (ул. „Богориди“ № 21) организира инициатива за среща с книга на сляпо под надслов „Не съди книгата по обвивката“. Всеки ще може да си „подари“ книга за празника, но ще разбере по-късно коя е тя. Пред библиотеката ще бъде представен и литературно-художественият алманах „Море“. 

Традиционната обща изложба на бургаските художници, посветена на празника на славянската писменост и култура, ще бъде открита на 24 май пред залата на ул. „Александровска“ №22 от 12:30 часа. Ще бъде връчена наградата за „Млад художник на годината“ на името на Руси Стоянов, която се дава за творчески постижения на млади художници. Тази година номинираните са: Георги Георгиев, Елисавета Ангелова и Кристия Тодорова.

Всички събития, включени в празничното отбелязване на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, ще протекат при стриктно спазване на всички противоепидемични мерки и физическа дистанция.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!