BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

България е лидер по защитата на вековни гори в цяла Европа

България е лидер по защитата на вековни гори в Европа. Европейската комисия издаде стратегия за горите в Европа, където основна точка е именно опазване на вековните гори.

В нашата страна до 50% това е свършено, дори за разлика от най-модерните страни в Европа. Това обясни на обиколка във Витоша Александър Дунчев, изпълнителен директор на Агенция по горите, който заедно с WWF, Югозападно държавно предприятие и Горско стопанство София представиха състоянието, както и единствената вековна гора в парка.

Над 70 000 хектара са опазените вековни гори в България. За справка – в Австрия те са 7000 хектара. Най-старата у нас е на около 200 -250 г., като буковите гори в Стара планина оцеляват по 300 години. България има уникална запазена вековна гора, такова чудо в Европа няма, това е страхотен освен екологичен и туристически потенциал, посочи шефът на ИАГ.

Дунчев обясни още, че над 180 000 хектара са във фаза на старост, които не са стигнали 150 г., с останалите гори сертифицирани стават около 200 000 хектара, което е около 5% от всички гори у нас, а в Европа – запазените вековни гори са 1 процент.

Европейската агенция изисква да станат 10% тези гори, тенденцията е да се измисли концепция как да се защитят останалите – очертават се да са в природните паркове, вододайните зони.

Вековната букова гора на 100 г. във Витоша се намира на крача от Екологичния детски стационар, малко преди Златните мостове. Тя е защитена със заповед на министъра на земеделието и храните. Цветан Динев, директор на Горско стопанство София, обясни, че всеки може да види гората.

Световното послание е, че трябва да се търси хармонията между човечеството и природата. Човекът се опитва да извади всеки възможен джал от гората, но това излиза извън балансите на човечеството, тръгват климатични промени. Ако искаме да си запазим баланса, трябва да си оставим кътчета от дивата природа да усетим дивия ѝ  характер.

Пример за такива проблеми са наводненията в Германия, пожари в Австралия и други катаклизми. В дивата природа обаче в Сибир, Русия, Бразилия, природните нарушения като пожари, бръмбари унищожават горите на всеки 50-100 години, шансът да е била унищожена една гора е огромен повече от природата, отколкото от човека.

Гората трябва да се пази от частника, общината, а Агенцията по горите проверява дали те си пазят горите и дали са взети достатъчно мерки да не се сече незаконно. Досега е имало погрешна практика да се правят актове на секачите от ромското население, трябва сега да се пишат актове на собствениците, предлага Дунчев. Няма акт на фирма, всички са на ромите, на които им е поръчано да секат или на някой горски, който няма силата да спре рома, обясни идеята си още той.

Източник: news.bg

Източник: gramofona.com

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!