BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Вижте удивителните качества на Стевията

Билката стевия е известна в различни точки на планетата още като сладка трева, медена билка, сладко листо. Сред населението на Южна Америка столетия наред е била използвана в прясно състояние – листата се добавят директно в билкови отвари.

Пушенето в наши дни е един от най-вредните навици. Без значение колко е лошо обаче хората много трудно се отказват от цигарите. Причината е, че това е вид зависимост.

Пристрастяването възниква заради веществото, наречено никотин, което се съдържа в тютюна. Така че когато спрете да приемате никотин, тялото ви „крещи“, че се нуждае от него и вие сте в състояние на абстиненция.

Желанието за никотин затруднява живота и може да продължи повече от седмица. Ето защо в днешната статия ще ви запознаем с билка, която ще ви помогне да се откажете лесно от пушенето. Нарича се стевия.

Според немско проучване, стевията блокира силните сигнали, които мозъкът ни изпраща, за да поиска никотин. Тя по принцип се използва като подсладител, тъй като произхожда от Парагвай и принадлежи към семейството на хризантемата.

Така че, следващия път, когато ви се допуши, поставете няколко капки стевия на езика си и вижте как ще изчезне желанието за цигара. Можете да намерите билката под формата на прах или в течна форма в почти всички магазини за здравословни храни.

Тази билка ще ви помогне също да отслабнете и да регулирате кръвното налягане. Стевията помага и срещу акне и дерматит. Можете да я използвате и като маска за лице за мека и овлажнена кожа.

Чрез приема на прясна или преработена стевия в организма постъпват 17 аминокиселини, витамини, антиоксиданти, гликозиди, ефирни масла.

Около растението стевия и ефектите от приема му е имало доста спорове, включително забрана за използването й в някои страни. Обяснението – тя може да има токсичен и канцерогенен ефект. Науката обаче потвърждава, че разумното използване на продукти от стевия не само е безопасно, но може да окаже положителен ефект върху човешкото здраве (gotvach.bg).

Медената билка стевия, оказва се, е отличен адаптоген. Екстракти от стевия са включвани в менюто на подводничари и космонавти и са били използвани зе лечение след аварията в Чернобил (bioplus-bg.com).

Стевия като заместител на захарта

Днес е известно и доказано, че с помощта на стевия може да се получи ефект на подслаждане без рисковете, присъщи на бялата захар (захароза). Ефектът на подслаждане се постига с много малки количества заради силното въздействие. Приложението на стевия е по-безопасно от всеки изкуствен подсладител.

Може би в това е причината използването на стевия като подсладител да се забранява: търговски интереси! (dieti.rozali.com). Продуктите на стевия неотдавна бяха забранявани и у нас. Говори се, че прекомерното наблягане на този подсладител може да причини нездравословно ниски стойности на кръвната захар и срив на артериалното налягане.

Всъщност при различни здравословни проблеми не само продуктите със стевия, а и много други подлежат на консултиране и индивидуален ограничителен режим. Истината е, че подслаждането със стевия позволява нормална обмяна на веществата без участието на инсулин и без натоварване с излишни калории.

При лечение на диабет

Може ли да се говори за оздравителен ефект при използването на стевия от диабетици? Да си спомним, че растението стевия е уникално с нулевата си калорийност и нулев гликемичен индекс (revita.bg). Специалистите в много страни определят използването на стевия като здравословна алтернатива на захарта и изкуствените подсладители.

В народната медицина на страни като Бразилия стотици години билката е използвана за лечение на захарна болест, тъй като нормализира стойностите на кръвната захар и участва в обменните процеси, без да ангажира инсулин. Доказано е, че приемът на стевия – директно или в преработен вид, оптимизира функциите на панкреаса и действа оздравително на болни от диабет.

При висок холестерол

При висок холестерол е препоръчително използването на стевия. Доказано сладкото растение неутрализира и намалява стойностите на лошия холестероли подобрява еластичността и пропускливостта на малките кръвоносни съдове (gotvach.bg). Като добавим и това, че чрез стевия може успешно да се стопят мастните депа и да се постигне редукция на килограмите – ясна е ползата за сърдечно-съдовата система като цяло.

Може да се използва на таблетки като подсладител, а за смъкване на висок холестерол е по-добре да се прави запарка от сушена билка на брашно.

Половин кафена лъжичка стевия се запарва 10 минути с 250 мл вряла вода. Запарката се разделя на три равни части; всяка от тях се изпива половин час преди хранене (wednesdayinwonderland.wordpress.com).

Подсилване на имунната система

Съдържанието на необикновената билка стевия я прави незаменимо средство за балансиране и укрепване на имунната система:

стевия

уникално е съчетанието на витамините А, С, В1, В2, на аминокиселини и антиоксиданти, полезни полизахариди и растителни липиди, пектин, микроелементи – започваме с важния за имунитета цинк, но също селен, калий, магнезий,желязо, калций (framar.bg). Драматичните обрати около съдбата на билката стевия в ново време съдържат и много куриози.

Така например в края на миналия век билката е забранена в САЩ, но продуктът стевиозид се използва в американската армия като подсладител и има категорични доказателства, че благодарение на него простудните и вирусни заболявания сред състава намаляват, а възстановяването след тежки физически и психически натоварвания става бързо.

По същото време в Китай се обсъжда на научни форуми приложението на стевия за лечението на захарен диабет. Ползата не само е доказана – стига се до обобщението, че чрез стевия биоенергийният баланс на човешкия организъм може да се съхрани до дълбока старост (bioplus-bg.com).

За сваляне на кръвно

Хипертониците са една от рисковите групи, за които се препоръчва приложението на стевия. Стевия вместо захар или в програми за стабилизиране на артериалното налягане (сваляне на кръвно), холестерола и кръвната захар – тези фактори нормализират кондицията на кръвоносните съдове, правят ги по-еластични и предпазват образуването на мастни плаки.

Подобреното кръвообращение и нормализирането на стойностите на артериалното налягане намалява опасността от болести на сърцето, съдови болести и животозастрашаващи инциденти като инфаркт и инсулт (spisanie8.bg).

Стевия при рак

Един от аргументите за забрана приложението на стевия винаги е била хипотезата за канцерогенно действие на билката. Всъщност хилядолетната практика на индиански племена от района на Южна Америка сочи тъкмо обратното.

През миналия век и в началото на нашия експериментално е доказано, че компонентите стевиозоид и ребаудизоид от гликозидите на билката потискат потенциалната опасност от аденом, рак на млечната жлеза или рак на кожата (stevia-bg.info).

При стрес

Съставът на полезните компоненти в билката стевия я прави особено ценна за преодоляването на стресови състояния. Вече става дума, че тя е отличен адаптоген – т.е. една от възможните й функции е профилактична, да предпазва проявите на стрес и да съдейства за по-бързото им преодоляване.

Изследвания за този тип въздействие на полезната стевия показват, че дори обикновеният чай от стевия прави организма и по-специално нервната система и психиката устойчиви към внезапни промени във външните условия.

Комплексът от витамини, микроелементи,аминокиселини и антиоксиданти чудесно балансира и повишава способността за приспособяване към ситуации на физически или емоционален срив (bb-team.org).

При алергия

стевия

Фактът, че продуктите от стевия укрепват имунната система може да създаде убеждението, че билката е полезна при лечението и контрола на различни алергии. Трябва обаче много внимателно да се обсъжда с алерголог приложимостта на билката във всеки конкретен случай.

Проблемът е в това, че според последни проучвания стевията не бива да се приема от хора с поленови алергии, т.е. сенна хрема. В много случаи приемът на стевия усилва отделянето на хистамини и на практика усилва неприятната симптоматика на полинозите (puls.bg).

За отслабване и против затлъстяване

Като подсладител стевия и по-специално компонентите й стевиосид и ребаудиосид създават много добри условия за редукция на теглото. Факт е, че този подсладител задоволява потребността от сладко, но не натоварва с калории и не повишава кръвната захар (puls.bg).

По тази причина именно билката е чудесен компонент във всяка диета за отслабване с ниско съдържание на въглехидрати. Успешно се включва и в лечебни програми при хора с наднормено тегло и затлъстяване.

За сърце

Ако редовно пиете чай от стевия, много скоро ще усетите тонизиращия ефект на билката чрез функциите на сърцето. Отражението на стевията върху сърдечната дейност е безспорно. Пониженото ниво на холестерина и подобреното кръвообращение създават условия за нормални съкращения на сърдечния мускул.

При стабилно, в границите на нормалното артериално налягане сърдечният мускул функционира равномерно и с балансиран разход на енергия. Намаляват и изчезват инцидентите с кислороден глад; пълноценно работи цялата кръвоносна система, оптимизирана е работата на малките кръвоносни съдове (framar.bg).

При дистрофия

Приложението на стевия се препоръчва и при диагностицирани случаи на дистрофия. Това са болестни състояния, свързани с нарушения на обменните процеси – те водят до несвойствени натрупвания на някои вещества в клетки и тъкани, в резултат на което настъпват качествени промени във функциите им и неспособност да бъдат изпълнявани – например мускулна дистрофия.

Приемът на стевия, както вече е доказано, нормализира обмяната, създава оптимални условия за работата на панкреаса, бъбреците и черния дроб. Балансира разграждането на мазнините и упражнява въздействие върху регулирането на ензимните нива. Така по естествен път се отстраняват възможните причини за дистрофични промени и е възможно да се “включи” оздравителен процес (bgstevia.com).

При хемороиди

При доказано положително въздействие на продуктите със стевия върху кръвоносните съдове е логично да очакваме, че приемът ще има оздравителен ефект при хемороиди. Способността на билката е да редуцира лошия холестерол, да действа тонизиращо на сърдечно-съдовата система и да се проявява с болкоуспокояващи способности.

Стевията със сигурност може да предотвратява появата на хемороиди, а при наличието им да ускорява оздравителните процеси (bgstevia.com).

При запек

стевия

Привържениците на здравословното хранене отдавна са открили ефектите от приема на стевия и магазините за биопродукти и здравословни храни могат действително да предложат добър асортимент от продукти със стевия.

Работата е там, че чрез тези билкови продукти по естествен начин се оптимизира чревната перисталтика и се намалява опасността от застойни състояния и запек. Против възможна констипация действат някои от съставките на стевията – пектин, фибри.

Прясна или в изсушен вид, билката под формата на чай или запарка действа балансиращо на целия стомашно-чревен тракт (e-zdravey.com) .

При киселини

За разлика от други подсладители, чудото стевия не влиза в химични взаимодействия със стомашните сокове. Това означава, че не стимулира увеличаването на киселинността им и не усложнява болезнената симптоматика при проблеми в тази посока.

Като замества потребността от други подсладители, стевия на практика отстранява опасността от ситуации, в които храненето усложнява този проблем. Така стомашната лигавица има време да оздравее и се възстанови, а дискомфортът в стомашно-чревния тракт да се преодолее по природосъобразен начин (revita.bg),

При язва

Приемът на продукти от стевия балансира функциите на стомашно-чревния тракт, панкреаса, черния дроб и жлъчката. При нормална киселинност, оптимални стойности на ферментите и съхранена микрофлора няма условия за болестни състояния като гастрит и язви. При вече настъпили деструктивни процеси стевията съдейства за по-бързото оздравяване.

Постепенно отпада необходимостта от прием на специфични медикаменти, включително обезболяващи (stevia.blog.bg).

Кога е вредна (странични ефекти)

Съществуват предупреждения за прилагането на стевия при хора с ниско кръвно налягане и ниски стойности на кръвната захар. Тук не става дума за вредни въздействия, а за употребата на продукта в подходящи за тази потребителска група дози. Очевидно има нужда от още изследователска работа върху приложението на стевията.

Опасното в случая е, че при ниска кръвна захар и ниско артериално налягане чудото-подсладител може да причини опасен срив. Не се препоръчва употребата на стевия и от хора, чието артериално налягане се контролира с медикаменти – стевия усилва ефекта им, така че до научно доказване на минималните безопасни дози е по-добре споменатите потребителски групи да си подслаждат чая с мед (bb-team.org).

Отглеждане

Билката стевия е многогодишно растение, но в България се отглежда като едногодишно, от семена. Има информация, че в Института по захарно цвекло в Царев брод съхраняват коренища от стевия и всяка пролет ги разсаждат (bb-team.org). От един квадратен метър стевия може да се отгледа листна маса с подслаждащия ефект на 7 кг захар.

стевия

Стевия се отглежда на открито, като се спазват специфичните изисквания на растението – изисква леки почви, топлина, влага в пръстта и въздуха. Може да се отгледа в градината, както и в саксия на балкона. Вирее и като стайно растение близо до прозорец с южно-югозападно изложение (bgstevia.com). Ако успешно си отгледате стевия в саксия, растението ще презимува в стая до прозореца и през следващия сезон отново ще може да се изнесе на балкона.

Източници: Zdrave.то./lekar.bg

The post Вижте удивителните качества на Стевията appeared first on BurgasCity.

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!