BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Виолета Радева: Доверявайте се на националния кризисен щаб

Виолета Радева е началник на БЧК в Бургас. Тя е на поста вече 21 години в организацията и заедно с колегите си помагат по различен начин на хората в нужда. Към днешна дата заради коронавируса червенокръстците са изправени пред най-голямото изпитание да помагат на хора в извънредно положение. Как се справят те и какви са трудностите пред БЧК-Бургас? Интервю на Грамофона нюз с Виолета Радева

Г-жо Радева, как се справяте при ситуация с разпространен коронавирус в Бургас?

За жалост почти всички традиционни дейности, които провеждаме с доброволците, са преустановени като курсът за водни спасители, курсът за кандидат-водачи на моторни превозни средства, различни  семинари и обучения. Нашата дейност сега е ограничена до момент, в който ние се опитваме да събираме хранителни продукти и да отказваме помощ и подкрепа на най-нуждаещите се.

Предоставяме топъл обяд от социалната трапезария за 50 души. Една част от тях са много възрастни. От днес започваме да ги посещаваме в домовете им. Макар да нямаме финансова възможност затова, въпреки всичко ще използваме собствен ресурс на организацията, за да може да не лишаваме тези хора от топлата храна. Целият брой на тези хора е 50 души, но тези, които няма да успеят да си вземат храна, са само 8 човека. Те са най-уязвими.

С какво друго помагате в извънредната ситуация?

На разположение сме на общинския кризисен щаб. Успяхме да предоставим 8 легла за карантинираните деца от дома за медико-социални грижи (дом „Майка и дете”). Готови сме да предоставим и 15 легла, одеяла и чаршафи за карантинирате грузинци. Регулярно подпомагаме с хранителни пакети и на най-нуждаещите се лица, които се появяват.

Търсят ли Ви много хора?

Прави впечатление, че  все повече хора се обръщат към нас с питания за подпомагане с хранителни продукти. Ние сме благодарни, защото има и обаждания на хора, които желаят да дарят различни неща. Някои искат да купят и да дарят маски, а това, от което най-много имат нужда хората, са хранителните пакети.

Набирате ли в момента доброволци?

Не, защото не можем да ги обезопасим максимално с предпазни средства.

За толкова години това ли е най-голямото предизвикателство, пред което сте изправени?

Да, защото все още има много неясноти около коронавируса. При една друга ситуация -бедствие или наводнение, се знае  началото и краят. Сега никой не може да прогнозира в какъв времеви период ще приключи този вирус и неговото действие.

Какви съвети дават вашите консултанти на хората?

В интернет сме публикували съвети с превод от федерацията на Червения кръст и Червения полумесец, които казват на хората как да спазват не само личната си хигиена, но и как да запазят спокойствие. Освен това има и онлайн стартирала чат връзка, където доброволци и психолози на Червения кръст в реално време консултират гражданите.

Това е един проблем, който се отразява на всеки един от нас. Това е нещо ново и непознато за всички. В тази ситуация всеки един от нас трябва да се доверява на националния кризисен щаб, областните и общински кризисни щабове, медицинските специалисти, тяхната експертиза. Нека да ги уважаваме и да се вслушваме в съветите им! Това е моята препоръка към всеки.

Докато ситуацията премине, всички трябва да сме мобилизирани, трябва повече от всякога да се обединим и да проявим дисциплинираност. Нужна е първо отговорност към самите себе си, защото когато ти си отговорен към себе си, си отговорен и към своите близки и по този начин и към цялото общество.  

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!