BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В следващите 3 години чадърите и шезлонгите на плажа да са безплатни искат хотелиери

Чадърите и шезлонгите на плажа трябва да са напълно безплатни поне през следващите 3 години, за да се подпомогне най-засегнатият от кризата сектор на икономиката – туризмът. Това заявяват в свое писмо до премиера Бойко Борисов и до вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), пише Труд.

От организацията са категорични, че е е грешка да се дава право на заведенията край брега да разширят площта си без да имат ясни ангажименти да намалят цените на предлаганите плажни услуги. Към момента предложените изменения в Закона за устройство на черноморското крайбрежие позволяват на концесионери и наематели сами да решат дали и с колко да намалят цените на предлаганите чадъри и шезлонги.

От БХРА обаче настояват държавата да опрости концесионните възнаграждения и наеми на избраните стопани на плажа за срок от 3 години срещу предлагане на напълно безплатна услуга за гостите на курортите и много ниски цени за всички останали плажуващи – до 5 лева за чадър или шезлонг. Като в случаите, когато е необходимо дори да се предвиди опция държавата да доплати на концесионерите да се грижат за ивиците, предлагат от БХРА.

„В момента оцеляването на летния ваканционен туризъм е под въпрос и основно зависи от това дали държавата би се лишила от концесионните възнаграждения / 50 % от тях отиват в общините / на стойност 8 млн. лв. при хиляда пъти по-голям приход от сектор туризъм – около 8 млрд. лева“, категорични са от БХРА в писмото си до премиера. „Не може летният ваканционен туризъм да е заложник срещу толкова малка сума като 8 милиона лева, която се равнява на допълнителните услуги, които туристите в даден курорт записват. И според нас държавата може да се лиши от тези 8 млн. лв. в името на оцеляването на летния ваканционен туризъм“, обясняват от бизнеса.

Заради тези пренебрежително малко средства / около 0.1 % от приходите от сектор туризъм / се създават изключително много неприятности, подчертават от БХРА. Има недоволство от страна на гостите на курортите, отнасящо се до високите цени на плажните услуги, като по този начин се разваля впечатлението от пребиваването им в България и в последствие гостите се насочват към други дестинации, са доводите на организацията.

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!