BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Изграждане жп връзката между Бургас и летището

Осигурено е финансирането за изграждане на жп връзката между гара Владимир Павлов в Бургас и летището на града, съобщава БГНЕС.

Трасето е част от проекта за железопътен път между Бургас и курорта „Слънчев бряг“. На този етап обаче влак ще стига само до летището в квартал „Сарафово“. Съгласно графика за изпълнение на проекта се очаква в рамките на 2023 г. дейностите да бъдат изпълнени и разплатени.

Трасето на железопътна линия между жп гара Владимир Павлов и летище Бургас.

Същинските строителни дейности по трасето включват изграждане на приблизително 11 км единична елекгрифицирана железопътна линия между жп гара Владимир Павлов и летище Бургас, 1 жп гара и 2 жп спирки по протежение на железопътния коловоз и 1 спирка на летище Бургас за удобство на пътниците, осъществяване на пресичания с друга инфраструктура на две нива и изграждане на системи за сигнализация и телекомуникации. Индикативният бюджет възлиза на 104 млн. лв., който се планира да бъде осиryрен по линия на програма „Транспортна свързаносУ 2021-2027 с“, се посочва в писмен отговор на депутатски въпрос на министъра на транспорта Росен Желязков.

Трасето на железопътна линия между летище Бургас и Слънчев бряг

По отношение на участъка между летище Бургас и Слънчев бряг към момента има разработени предпроектни проучвания, съобщават от транспортното министерство, които разглеждат географското разположение, нормативната допустимост и целесъобразностга на инвестиционната идея за изграждане на железопътната връзка.
Разработени са пет варианта на железопътно трасе по направлението, като Експертният технически съвет в НК „Железопътна инфраструктура“ е приел за разработване най-икономически ефективния и подходящ за следваща фаза на проектиране.

The post Изграждане жп връзката между Бургас и летището appeared first on zonaburgas.bg.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!