BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Иновативното училище в Бургас отново отличено в конкурса „Посланици на здравето“

Ученици от пети клас на ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“ успешно реализираха проект „Живей здравословно всеки ден“, предимно в условията на дистанционно обучение.

С него те участваха в Националния конкурс „Посланици на здравето“ и за втора поредна година грабнаха специалната награда на БМЧК. Тя включва иновативни комплекти по електроника и роботика на стойност 500 лева и е придружена от грамота от Председателя на БЧК акад. Христо Григоров.

Конкурсът е една от инициативите на Министерството на здравеопазването в подкрепа на здравословния начин на живот на младите хора, а основната му цел е превенцията на поведенческите рискови за здравето фактори, свързани с нeздравословното хранене, ниската физическа активност, злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето.

От 2019 г. училището е единствено в България, което участва в международното предизвикателство Mission X „Walk to the Moon“, свързано с интегриране на знанията за Космоса със здравословно хранене и физическа активност в уроците по всички предмети в 5. клас.

Проведените мисии са разработени на базата на програма на Европейско бюро за космически образователни ресурси ESERO, UK Space agency. Младежите са адаптирали дейностите, за да са подходящи и в условия на онлайн обучение. Готов е обновеният сборник с добри педагогически практики: „Мисия космонавт – яж и тренирай като космонавт“ Част 2.

Други интересни дейности по проекта са ежедневните предизвикателства за фитнес и здравословно хранене. Петокласниците заснеха и кратки видеа „Да спортуваш е забавно!“, като изпълняваха упражнения, имитиращи движенията на животни.

Готовите видеа се използват за физическа подготовка на учениците от начален курс в училище. Реализирана е и инициатива „Предай нататък!“. Петокласниците бяха обучени на тема здравословното хранене и активен начин на живот от доброволци на БМЧК, а в последствие учениците предадоха знанията си и на своите съученици чрез интересни игри и демонстрации.

В училището вече пета година функционира клуб „Приятели на БМЧК“, а малките доброволци активно се включват във всички по-мащабни мероприятия на младежката организация, включително кампанията „Подари Коледа“ в полза на деца.

Изпълняват се програми на БМЧК за обучение на учениците по първа долекарска помощ и безопасност на движението.

Материалът Иновативното училище в Бургас отново отличено в конкурса „Посланици на здравето“

е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!