BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Информация от Областният щаб за обстановката в Бургас и региона

Към днешна дата броят на заболелите в област Бургас е 724 на 100 000 за последните 14 дни. Заетостта на леглата за лечение на Covid19 е 90%. Към настоящия момент има 50 свободни терапевтични легла и 8 интензивни от общо 516 разкрити. Със заповед на директора на РЗИ Бургас броят на леглата ще бъде увеличен на 551. Във всяко едно от болничните заведения, лекуващи болни от ковид, броят на леглата ще бъде увеличен с минимум 30% от общия леглови фонд. Броят на хоспитализираните към последното денонощие е 447.

Болничните легла в област Бургас се изчерпват бързо. В момента заболеваемостта е от нивата на ноември-декември 2020 и се покачва. В тази връзка здравните експерти настояват за въвеждане на допълнителни, по – строги мерки. Същитеще бъдат обсъдени на заседание на щаба в петък 19 март 2021г., когато се очаква да бъде взето окончателно решение. До тогава, в сила остават сега дестващите мерки, като се отменят всички културни и спортни събития без тези с международно участие.

                Според здравните експерти процентът на хората с изграден вече имунитет на база на брой преболедували, безсимптомни и ваксинирани е около 20 %. Ваксинацията в областта продължава спрямо националния план за ваксиниране, а именно първа фаза (медицински лица и медицински персонал), втора (учители и персонал от образователната система), трета (лица, практикуващи публични професии). Преустановено е поставянето на АstraZeneca. В област Бургас има пристигнали количества от Pfizer, oчаква се Moderna. Направена е организация, общините да помагат с автомобили за транспортиране на пациенти до триажните центрове, както и такива изписани от болнични заведения. Благодарение на нея натоварването върху екипите на Спешната медицинска помощ е намаляло.

                По информация на РУО – Бургас броят на карантинираните паралелки е 19 паралелки. Броят на положителните лица е 72, а 1309 на контактните. Карантинираните лица от детските градини в областта са 40. Учениците от 1-5 клас, които се обучават онлайн са 279 ученици. От ОД на МВР информират, че се наблюдават 5035 лица под карантина. Регистрирани са 2 случая на неспазване на карантината, същите ще бъдат докладвани на прокуратурата. Масирани проверки се извършват и в почивните дни. Текат засилени проверки по заведенията. Регистрирани са пропуски в отстоянието на масите и броя на посетителите. В рамките на една седмица органите на реда са съставили 25 акта, 38 е броят на протоколите за полицейско разпореждане. Акцент на проверките в заведенията е работата след 22 часа.

От Областния щаб ще настояват за  по-голямо количество ваксини.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!