BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Иран обяви петдневен траур след смъртта на президента Ебрахим Раиси

Петдневен траур е обявен в Иран след смъртта на президента Ебрахим Раиси. Той ще бъде погребан в четвъртък, а дотогава са предвидени поредица от траурни церемонии. Първата от тях се състоя във вторник сутрин в северозападния град Табриз, недалеч от който загинаха президентът Раиси и още седем официални лица. Междувременно, от Държавния департамент на Съединените щати обявиха, че смъртта на Ебрахим Раиси няма да промени позицията на Вашингтон към Техеран. След катастрофата в неделя, Иран се е обърнал за помощ към САЩ, съобщи още говорителя на Държавния департамент Матю Милър.

„Иранското правителство ни помоли за помощ. Тогава ясно заявихме, че ще предоставим помощ, както бихме направили в отговор на всяко искане от страна на чуждо правителство в подобна ситуация. В крайна сметка не успяхме да предоставим такава помощ. Ще продължим да прилагаме изцяло нашия режим на санкции, включително върху въздухоплавателни средства, използвани от иранското правителство. В крайна сметка, иранското правителство е отговорно за решението си да лети с 45-годишен хеликоптер при описаните като „лоши“ метеорологични условия“, заяви Милър.

Източник: https://nova.bg/

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!