BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

И Бургас с подписка срещу 5 G мрежата

Подписка против въвеждането на 5 G технологията е внесена в Общинския съвет в Бургас, съобщава БНР-Бургас. Хората искат да бъде въведен мораториум.

Целта е през това време да бъдат направени необходимите изследвания, които да покажат дали тази технология е безопасна за здравето и не вреди на околната среда. Предоставянето на честотите през миналата година беше възпрепятствано от пандемията.

Преди две години мобилните оператори проведоха тестове на възможностите на 5G мрежата. Очакваше се тя да бъде въведена в края на миналата 2020 г. Ситуацията с коронавируса обаче забави процеса.

Трите мобилни оператора в момента имат временни честоти, за тестване на мрежата. Технологията от пето поколение трябва да осигури по-високи скорости, по-ниско времезакъснение и по-голям брой едновременно свързани устройства.

Процедурите за получаване на честоти, обаче предстоят. В много градове в страната обаче започнаха подписки против въвеждането на технологията и Бургас е сред тях. Организирахме две подписки – в едната са се включили около 60 души, а в другата са 372, обясни Венко Делев от Гражданското сдружение „Стоп 5 G в България, защото здравето е по-важно“.

„Целта на подписката е да се въведе минимум 2 –годишен мораториум върху изграждането на 5 Gтехнологията. Ние искаме да се докаже безвредността на 5 G чрез независими изследвания и едва тогава да се внедрява“, допълни той.

Хората се притесняват, че електромагнитната радиация може да доведе до редица болести. 

Източник: gramofona.com

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!