BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Какво обещаха и изпълниха бургаските депутати от ГЕРБ за 4 години?

Без поет и неизпълнен ангажимент. Така може да бъде определена работата на бургаските депутати от ГЕРБ през мандат 2017-2021 г. Инфраструктура, образование, екология, енергийна ефективност са само част от секторите с реализирани проекти, променили облика и качеството на живот в област Бургас.

Четирилентовият път „Бургас-Слънчев бряг” промени изцяло начина на пътуване на хиляди местни жители и туристи
Четирилентовият път „Бургас-Слънчев бряг” промени изцяло начина на пътуване на хиляди местни жители и туристи

Доизграждането на четирилентовия път Бургас-Слънчев бряг бе сред най-важните каузи на бургаските депутати. Последният етап от мащабната реконструкция приключи през юли 2020 г. с изграждането на обходния път на Поморие, който е на стойност 20.6 млн. лв. Така се финализира ключов инфраструктурен проект за областта. Той дава тласък на туризма, облекчава трафика и води до намаляване на пътно-транспортните произшествия.

Разкриване на структури в Бургас на водещи университети, привличане на млади хора от други градове и достъп до качествено образование. Това е възможно след откриването на два филиала в морския град. Факултет по медицина към университет „Проф. д-р Асен Златаров“ отвори врати през 2019 г. и работи на пълен капацитет, тази година в него се обучават 80 магистри, специалност „Медицина”.

Факултетът по медицина към университет „Проф. д-р Асен Златаров“ отвори врати през 2019 г. и работи на пълен капацитет
Факултетът по медицина към университет „Проф. д-р Асен Златаров“ отвори врати през 2019 г. и работи на пълен капацитет

В него се подготвят лекари за нуждите на региона и страната в модерно оборудвани помещения. Студенти от цялата страна избират Бургас благодарение на открития Филиал на Художествената академия в Магазия 1. През септември 2020 г. стартира третата академична година с 88 студенти редовно обучение, 84 бакалаври и трима магистри.

По-ниски сметки за отопление, спестени вредни емисии, подобрен вид на сградите, комфорт за обитателите им. Това са част от ползите от санирането – програма, която подкрепяха и по която работиха бургаските депутати от ГЕРБ. Националната програма за енергийна ефективност в област Бургас е обхванала 236 сгради, от тях в община Бургас са 200 блока с близо 40 хил. живущи.

По ОП „Региони в растеж“ за 2014-2020 г. бяха одобрени 91 сгради, завършени са близо 53 до момента. В очакване на рестарт на Националната програма за саниране са жителите на още 132 блока с вече сключени договори с Община Бургас.

Стартира и заложеният най-голям проект за рехабилитация и разширение на ВиК мрежата на Бургас. През юни 2020 г. министър Емил Димитров подписа лично в града договор по ОП „Околна среда“ (ОПОС). Инвестицията е за 459.3 млн. лв., като ОПОС осигурява безвъзмездна финансова помощ от 323.7 млн. лв. 324 566 жители ще имат достъп до подобрено пречистване на отпадъчните води, а 279 011 – по-добро водоснабдяване. Нови системи ще има в 13 агломерации – Бургас, Несебър, Поморие, Созопол, Приморско, Обзор, Айтос, Карнобат, Царево, Китен, Черноморец, Сарафово и Лозенец. В момента ВиК дружеството е обявило обществени поръчки по изпълнение на проекта.

Сред поставените цели на депутатите от ГЕРБ-Бургас бе и подобряване качеството на въздуха. Бяха приети Национална програма за подобряване качеството на атмосферния въздух до 2024 г. и Национална програма за контрол на замърсяването на въздуха в България до 2030 г. Важен проект в изпъление е Програма LIFE „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух“ в община Бургас. Чрез подмяна на старите печки на твърдо гориво бяха монтирани безплатно 74 отоплителни уреда за 89 бургаски домакинства до момента.

Въпреки ситуацията с Ковид 19 в Конгресния, научно-изследователски център вече се проведоха редица мащабни събития
Въпреки ситуацията с Ковид 19 в Конгресния, научно-изследователски център вече се проведоха редица мащабни събития

Поредно изпълнено обещание е откриването на Конгресния, научно-изследователски център в Бургас, Впечатляващата сграда в Зоната за обществен достъп е с 2 зали с близо 800 места, оборудвани с най-модерна техника. С Конгресния център Бургас днес може да бъде домакин на национални и международни събития от различен характер. Инвестицията е за 13,6 млн. лв.

Единствената зала в страната за провеждане на лекоатлетически състезания от най-висок ранг да бъде в Бургас. Това обещаха през 2017 г. бургаските депутати от ГЕРБ. Изграждането на многофункционална зала „Арена Бургас“ вече приключва. Освен различни спортни турнири, в нея ще се провеждат мащабни концерти и културни събития. В основната зала ще има 7000 седящи места, с опция да бъдат увеличени до 12 000. Сградата е съставена от 3 блока с различни помещения, кафенета, паркинги на 3 нива, фитнес и др.

Материалът Какво обещаха и изпълниха бургаските депутати от ГЕРБ за 4 години? е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!