BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Книга на бургаски преподавател за възпитанието на децата се продава в цял свят

Преподавател от бургаското средно училище „Константин Петканов” успя да привлече вниманието на деца, родители и учители от страната и чужбина със своя книга.

Когато пише „Вечните принципи зад успешното дете” Явор Русинов дори не е подозирал, че трудът му – създаден най-вече за лични нужди, ще се превърне в наръчник за родители и педагози от няколко континента.

Творбата е преведена на английски, като до момента от нея са продадени над 8 000 копия по цял свят. Освен в България, книгата намира читатели във Великобритания, САЩ и в още много държави.

„Последно с мен се свързаха американци, които искат да я преведат на азербайджански език, тъй като работят там”, разказва Явор Русинов.

Заради своя голям заряд творбата вече е част от  препоръчителната литература за студентите от Университет „Проф. д-р Асен Златаров”. Рецензии за нея пишат Стоян Панчев, който е председател на Българското либертарианско общество, доц. Красен Станчев – икономист и преподавател в Софийския университет, доц. д-р Елена Петкова – преподавател в университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Своята изключително висока оценка дава и физикът Теодосий Теодосиев.

 Самият Явор Русинов заявява скромно: „Нямах намерение да пиша книга. Но когато се роди детето ми, като всички родители започнах да си задавам въпроса: Кои са всички онези фактори, които правят един човек успешен? Всички сме били свидетели как хора, които не са били силни ученици, се превръщат в успешни личности и стават двигатели в обществото. Наблюдава се и обратният пример – как отличници, не успяват да се реализират, въпреки знанията, които имат”.

Макар професионалният му път да е свързан най-вече с бизнеса, благодарение на който е обиколил света, към днешна дата Явор Русинов е преподавател по английски език в СУ „Константин Петканов”.

Първоначално той влиза в класната стая с намерението да води курсове за социални умения. Идеята се харесва на директора Даринка Иванова, която решава, че подобна извънкласна инициатива би била полезна за възпитаниците на училището. Лекциите се оказват изключително интересни както за децата от 6 до 12 клас, така и за техните учители и дори за родителите им. Пандемията от коронавирус обаче бързо слага край на това начинание. Но както често се случва в живота – когато една врата се затваря, съдбата ти отваря друга. Така Явор Русинов е привлечен като преподавател.  Заради своите оригинални методи на преподаване и иновативен подход към децата за кратко той време се превръща в любимец на учениците.

Преподавателят определя като  може би най-голямата „пробойна” в нашето образование  липсата на смисъл у децата, заради което те не знаят защо ходят на училище.

Учителят твърди, че този проблем се предава по-късно и когато човек порасне – много хора дори не знаят за какво живеят, а липсата на смисъл буквално унищожава и децата, и възрастните.

Разлиствайки „Вечните принципи зад успешното дете” всеки – без значение от възрастта, ще намери нещо за себе си, нещо за другите, нещо за света, който ни заобикаля. На разбираем език, без клишета, книгата дава отговори на редица въпроси и отваря очите за много уж „очевадни” истини.

„Прочетете тази книга, за да разберете на какво са ви отучили в образователната система. Тя е колкото за деца, толкова и за техните родители. Никога не е твърде рано или твърде късно за принципите на свобода и отговорност”, казва Стоян Панчев за творбата.

И може би най-ценното във „Вечните принципи зад успешното дете” е, че пренася моралните закони от Библията върху устройството на съвременното общество.

Източник: gramofona.com

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!