BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кои са хеньо – легендарните морски жени

Някои от тях са на възраст над 80 години

На остров Чеджу-до има общност от жени, някои на възраст над 80 години, които се гмуркат на 10 метра под водата и събират ракообразни, миди или морски таралежи, за да се прехранват. Интересното е, че те правят това без помощта на кислородни маски. 

Това са хеньо – „морските жени“ или жените гмуркачи.

Те толкова добре познават морето и морския живот, че прекарват по 7 часа на ден, 90 дни в годината в търсене на храна под водата. За всяко гмуркане те задържат дъха си само за една минута и издават уникален словесен звук при изплуване, разказват за културата им от unesco.

Този звук се нарича „Sumbi-sori“ и представлява уникална техника на дишане. А преди влизане в морето се казват молитви за безопасност и обилен улов.

Хеньо са категоризирани в три групи, според нивото си на опит. Знанията им се предават на по-младите поколения в семействата, училищата, местните риболовни кооперации, които имат права за риболов в района, както и в музея, посветен на тях. 

Уникалната практика на тези „морски жени“ представлява идентичността на острова, допринася за подобряване на статута на жените в общността, както и насърчава екологичната устойчивост. Затова и неслучайно през 2016 г. културата на хеньо е вписана в Списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство. 

Източник и снимка: Vesti.bg

Източник: gramofona.com

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!