BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Към този час няма нов регистриран случай на заразен с коронавирус в Бургас

Към този час няма нов регистриран случай на заразен с коронавирус в Бургас. Лекарите определят състоянието на настанените четирима пациенти в Инфекциозно отделение на УМБАЛ Бургас като стабилно. Те остават в болницата.

В днешното заседание на кризисния щаб се включиха д-р Антон Григоров – началник на отделението по анестезиология и интензивно лечение в УМБАЛ, и собственикът на лаборатории „Лина“ д-р Васил Костадинов.

Д-р Григоров информира кризисния щаб за готовността на медицинския екип за реакция при бъдеща кризисна ситуация, легловата база, наличната медицинска апаратура. Той представи и приетия в болницата алгоритъм при криза, който включва отделянето на сектори в реанимацията за пациенти с коронавирус и отцепването на т.нар. „зона за чиста реанимация“, както и възможността за координиране с останалите реанимационни екипи от болниците в града. Ще се търсят допълнителни възможности за закупуването на още апарати за обдишване, монитори, дефузери и мобилен рентген.

С д-р Васил Костадинов бяха обсъдени възможностите за циклично осигуряване на pcr тестове в Бургас.

На всяко заседание ще се канят медици и специалисти извън общинския кризисен щаб. Участие вече взеха д-р Веселин Джендов, както и представители на многопрофилните болници и здравни заведения в града.

От понеделник хирургично отделение към болница „Бургасмед“ започва да работи на 17-тия ден след наложената карантина. Последният контакт на заразения лекар с персонала на болницата е бил на 13 март. Извършена е двойна дезинфекция, пробите на всички карантинирани там са отрицателни.

От днес към екипите, които термометрират пристигащите пътници на автогарите ЮГ и Запад, се присъединяват 11 парамедици – доброволци.

Кризисни психолози се включват с консултации на горещите телефони, както и на разположение на здравните заведения в Бургас.

Община Бургас ще се обърне към собствениците на хотели в Бургас и по Южното Черноморие с молба да предоставят постелно бельо, което ще се предоставя на болниците с настанени пациенти с коронавирус. В момента постелното бельо в Инфекциозно отделение се изхвърля и не се праща на химическо чистене.

Бургаска фирма днес достави първата партида защитни облекла, които започна да шие от няколко дни за бургаските болници. Доставени са на УМБАЛ Бургас.

Община Малко Търново е заявила готовност да предостави eдна от трите си линейки на Онкодиспансера в Бургас. Тя е оборудвана и дезинфекцирана.

1500 разфасовки с дезинфекционен концентрат са разпределени по териториалните дирекции и се раздават. Общински екипи са разпределени по райони за дезинфекция на дръжки на входни врати, асансьори и домофони в средни и по-малки жилищни блокове. Ще се закупят още 1000 пулвелизатора за нуждите на домоуправителите.

От днес започва доставката на храна и на военни пенсионери.

Групите за дезинфекция и поставянето на диспенсъри ще разширят дейността си и ще започнат да включват в графика и по-малките населени места в общината.

До този момент са поставени над 200 диспенсъри на търговски обекта, прави се график за по-малките и по селата.

Община Бургас има готовност да осигури доставка на хранителни продукти на лекарите, които работят с пациенти с коронавирус и да изпълнява заявките им.

Община Бургас започва да анализира предложения за икономически мерки, ще изработи общ пакет с различни етапи на въвеждане, в зависимост от продължителността на кризата.

Продължава дезинфекцията на улиците. Приет е нов, по- ускорен график за ромските махали.

Вчера служителите на МВР са проверили 200 адреса на хора под задължителна карантина, установени са 2 нарушения. Предадени са на прокуратурата.

Всяка вечер продължава дезинфекцията на автобусите от градския транспорт.

Направена е и логистика за осигуряването на допълнителни походни легла при кризисна ситуация за болниците – 350 от базата на МНО и 350 от БЧК.

Създаден е и алгоритъм за действие при пик на заразата, който обхваща етапите за настаняване в различните здравни заведения както в Бургас, така и в общинските болници в региона. Прави се обследване и на други, извънболнични помещения.

Заради постъпили сигнали в кризисния щаб, че се използват черни пътища за достъп до Бургас от Средец и обратно, се премества КПП на отбивката на базата на фирма „Щрабаг“ в двете посоки. По този начин няма да се позволи заобикаляне и влизане в Бургас от други места.

Няма удължаване на срока за годишен технически преглед на МПС.

Създаден е специален ред за събиране и съхраняване на декларациите от КПП – тата, както и за последващ контрол за истинността на данните.

The post Към този час няма нов регистриран случай на заразен с коронавирус в Бургас appeared first on zonaburgas.bg.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!