BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Лешникотрошачката“ ще разкаже вълшебната история за Маша и Принца на бургаска сцена

Популярната история по обичаната приказка на Е.Т. Хофман „Лешникотрошачката“, по която Пьотр Илич Чайковски е сътворил безсмъртното си едноименно балетно произведение, ще бъде представена с целия си сценичен блясък на 12-и февруари, петък, от 19 часа, в залата на Бургаската опера. Придобилатасветовна популярност балетна постановка и превърнала се в задължителна част от коледната програма на всеки музикално-сценичен театър щеше да бъде представена в средата на м. декември 2020 г., но поради противоепидемичните мерки, тя бе отложена за периода след възобновяване на сценичната дейност.

В петъчната вечер, която се надяваме да се превърне в празнична за всички любители на балета, артистите ще разкажат – чрез средствата на изящното танцово изкуство, историята за чудния сън на малката Маша и приказната метаморфоза, превърнала Лешникотрошачката в принц.

Забележителната хореография и режисура на проф. Хикмет Мехмедов съчетават най-доброто от класическите традиции с неговия перфекционизъм — по отношение на детайлите, скритите зад всяко движение послания и вълнуващия емоционален пълнеж на изградените образи.

Освен солистите и ансамбъла на балета на Държавна опера – Бургас, в сценичната феерия в Зала Опера ще се влеят талантите и на децата от Детски балетен театър “Капка“. Впечатляващата сценография и костюмите са създадени от Радостин Чомаков, репетитор на постановката е Галина Калчева,  помощник-режисьор  – Петър Тихолов. Вълшебната история, обичана и от децата, и от техните родители, на сцената ще пресъздадат солистите: в ролята на Маша – примабалерината Иванина Иванова, която в края на ноември 2020 г. бургаската публика гледа в ролята на Фея Люляк в „Спящата красавица“, Лешникотрошачката  – Емил Йорданов /в партньорство с премиер-балетиста на Бургаската опера и Софийската опера и балет, Иванина Иванова направи своя забележителен дебют като Одета/ Одилия в „Лебедово езеро“ – през м. август, като спектакълът на „балета на балетите“ бе посветен на тържественото честване на 70-годишнината на проф. Хикмет Мехмедов на сцената на Летния театър/, Черната кралица – Яна Бердута /дебют/, Дроселмайер  –  Светлан Николов. В мащабния балетен спектакъл участват още: Полина Иванова, Добрина Бахова, Адриана-Мария Манасиева, Даниела Туртуманова, Патрисия Суарес, Лора Пехливанова, Мария Габарова, Анелия Иванова, Ивана Фиалковска, Натали Иванова, Ива Овчарова, Елена Георгиева, Натали Иванова, Бианка-Хелън Джованели, Елена Георгиева, Рая Чакърова от ДБТ „Капка“, Теодор Цаков, Даниел Тичков, Огнян Иванов, Стефан Типиков и др.

За балетната творба:

„Лешникотрошачката“ е историята на малко момиче, което получава от своя кръстник лешникотрошачка за коледен подарък. Тя все още не знае, че дървеният войник, чието предназначение е просто да разчупва твърдите черупки на лешниците и орехите, ще се превъплъти в приказен принц, който ще я отведе при танцуващите снежинки и феи, при най-красивите кукли и цветя, че ще воюва с краля на мишките и ще се омъжи за нея, за да стане тя приказна принцеса.

Балетът на Чайковски е поставен за първи път в седмицата преди Коледа на 1892 г. в Мариинския театър в Санкт Петербург, но без особен успех. Повече от четиридесет години са били нужни, за да получи световно признание – в Англия е поставен през 1934 г., десет години по-късно успехът го следва в Сан Франциско, САЩ, а след още десет – и в Ню Йорк, където достига върха на славата си. Оттогава балетът се поставя там всяка година по Коледа и това е неизменна традиция. Либретото на „Лешникотрошачката“ е на тандема Всеволожки – Петипа, които са в основата на най-успешните творби на Чайковски.

Постановката на бургаската опера, също традиционна за коледните празници, е добре позната както на сцената в морския град, така и в страната. Преди коронакризата, спектакълът на проф. Хикмет Хикмедов е бил чест гост на театрите в България в края на декември и винаги се е радвал на изключителен интерес

За солистите:

Иванина Иванова, примабалерина:

Младата и надеждна балетна прима Иванина Иванова е завършила начално – НБУ „Михаил Лъкатник”, гр. Бургас, и НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас.

Иванина Иванова е добре позната на почитателите на художествената гимнастика у нас, състезавала се е за „Черноморец”, както и в ансамбъла на бургаския клуб. Играла е главната роля в „Лешникотрошачката“, постановка на проф. Хикмет Мехмедов и Държавна опера – Бургас, а любителите на балетното изкуство я гледаха в екзотичната „Баядерка“, както и в „Спящата красавица“, в ролята на самата принцеса Аврора, както и на Феята Люляк. През лятото на 2020 г. Иванина Иванова направи блестящ дебют в ролите на Одета/ Одилия в „Лебедово езеро“ от Чайковски.

Иванина Иванова има и немалко отличия: 

Международен конкурс /МК/ „Анастас Петров” 2014 гр. Добрич –     Стипендия за правоучастие в Международна Лятна Балетна Академия Варна 2016г.,

МК „Слънце, дружба, мир” гр. Обзор – лауреат 2-ра степен- класически танц

Национален фестивал на камерния танц 2015г. – гр. Хасково – 1-во място – класически танц, 3-то място съвременен танц

Национален фестивал на камерния танц 2016г. – гр. Хасково – 1-во място – класически танц, 2-ро място – съвременен танц

Национален конкурс „България танцува” 2016г.  гр. Димитровград – 2 място – класически танц, 1-во място- съвременен танц

Национален фестивал на камерния танц 2017г. – гр. Хасково – 1-во място – класически танц, 1-во място – съвременен танц-дует

Международен конкурс МК „Рози на Казахстан”2017, гр. Астана, Казахстан – 1-во място – класически танц, 1-во място- съвременен танц- дует, 1-во място – съвременен танц – трио, Специална награда за „Ярко въплъщение в сценичен образ”

МК „Рози на Обзор”16-30.07.2018, гр. Обзор – лауреат 1 степен – класически танц, лауреат 1 степен – съвременен танц – трио

МК „Рози на Обзор”13-27.08.2018, гр. Обзор – лауреат 1 степен – класически танц

Фестивал на камерния танц 2018 – гр. Хасково – 1-во място – класически танц, 2-ро място – съвременен танц

МК„Рози на Русия”2018, гр. Санкт Петербург, Русия – лауреат 1 степен класически танц, лауреат 1 степен – съвременен танц, лауреат 1 степен съвременен танц- трио, лауреат 2 степен – съвременен танц – дует

Виртуален конкурс „Flying stage” – 3-то място – класически танц.

Емил Йорданов, премиер-балетист:

Премиер-балетистът на Бургаската опера и Софийската опера и балет Емил Йорданов е завършил е Националното училище за танцово изкуство – София в класа на Петър Колдамов. Паралелно със старта на кариерата си в Софийска опера и балет започва обучението си в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Само след шест години е вече примабалетист на Софийска опера и балет. Емил Йорданов е балетист и в балета на Държавна опера – Бургас. Участва като солист в спектаклите на бургаска, пловдивска, русенска и старозагорска опери. Гастролира в Канада, Италия, Гърция, Германия, Дания, Испания, Америка, Япония и др. През 2004 г. получава отличие I-ва степен на XI Национална среща на млади балетни изпълнители „А. Петров“ в София. Носител на Почетна диплома за Деня на славянската писменост и култура от Министерството на културата на Република България. Получава наградата „Кристална лира“ за ролята си на Базил в балета „Дон Кихот“.

Билети за балетния спектакъл могат да бъдат закупени на касата на Операта, каса „Часовника“ /пред хотел „България“/, в мрежите на Grabo и Eventim, както и в препратките към събитията в програмата: https://operabourgas.com/bg/programme в официалния сайт на Държавна опера – Бургас.

ВАЖНО:

Според изискванията на Министерството на здравеопазването, присъстващите на концерта трябва да са с предпазни маски, като в залата ще бъдат взети всички необходими противоепидемични мерки. Допустимият капацитет на присъственост в залата е 30 %.

The post Лешникотрошачката“ ще разкаже вълшебната история за Маша и Принца на бургаска сцена appeared first on zonaburgas.bg.

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!